Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024
Τεχνολογία 12 Οκτωβρίου 2023

Εις την Πόλιν: Μία πολιτιστική διαδρομή στην αιώνια Πόλη και Πρωτεύουσα τριών Αυτοκρατοριών

Εις την Πόλιν: Μία πολιτιστική διαδρομή στην αιώνια Πόλη και Πρωτεύουσα τριών Αυτοκρατοριών Εις την Πόλιν: Μία πολιτιστική διαδρομή στην αιώνια Πόλη και Πρωτεύουσα τριών Αυτοκρατοριών Εις την Πόλιν: Μία πολιτιστική διαδρομή στην αιώνια Πόλη και Πρωτεύουσα τριών Αυτοκρατοριών
Rate this item
(0 votes)

της Έλενας Ερμείδου

Η Πόλη, ή Augusta Antonina, ή Nova Roma, ή Constantinople, ή Konstantiniyye και σήμερα Istanbul σαν την προσεγγίζεις αναδύεται μέσα από νερά του Μαρμαρά που χωρίζει την ευρωπαϊκή Κωνσταντινούπολη από τις συνοικίες της πόλης στην ασιατική ακτή, του Βοσπόρου που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία, ενώ παράλληλα ενώνει τη Θάλασσα του Μαρμαρά (Προποντίδα) με την Μαύρη Θάλασσα και, του Κεράτιου Κόλπου που χωρίζει την παλιά Κωνσταντινούπολη Istabul (Staboul) από τη «νέα» πόλη Beyoğlu .

Έμποροι από τη Βενετία και τη Γένοβα, ιστορικοί, καλλιτέχνες, αριστοκράτες της Δύσης, περιηγητές, και τουρίστες διέσχισαν τα νερά αυτά για να συναντήσουν τον τόπο που βρίσκεται σε μία μια τριγωνική χερσόνησο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Την πόλη που άλλαξε πολλές ονομασίες μέχρι να κατοχυρωθεί η ονομασία που της έδωσαν οι Ελληνες, Istabul –Εις την Πόλιν. Βαριά πολιτιστική κληρονομιά που μετρά αιώνες από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την Βυζαντινή Αυτοκρατορία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην νεώτερη εποχή.

Beyoğlu: Πολυπλοκότητα και εκλεπτύνσεις ενός αστικού πολιτισμού

Η Κωνσταντινούπολη μέχρι τον 11ο αιώνα, ήταν όχι απλώς μεγάλη πόλη αλλά η μεγαλύτερη στη λεκάνη της Μεσογείου. Ο πληθυσμός της επιδόθηκε στο εμπόριο που η πολιτική δεν εμπόδισε. Στην σημερινή νέα πόλη Beyoğlu και στην περιοχή του Πύργου του Γαλατά συναντούσε κανείς εκεί κάθε τρόπο ζωής και κάθε τύπο κοινωνικής δραστηριότητας. Μόνη η Κωνσταντινούπολη στον χριστιανικό κόσμο παρουσίαζε εικόνα ανάλογη των μεγάλων άστεων με όλη την πολυπλοκότητα και τις εκλεπτύνσεις ενός αστικού πολιτισμού.

Οι ναυτιλιακές της δραστηριότητες την συνέδεαν, όπως και τώρα με τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Μικράς Ασίας και της Ιταλίας και τις χώρες που βρέχονταν από την Αδριατική. Από τις δραστηριότητες αυτές ωφελήθηκε η Γένοβα, η Βενετία, η οποία βρέθηκε να είναι συνδεδεμένη με έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από την Ευρωπαϊκή Δύση. Η Δύση και η Ανατολή ωφελήθηκαν, όχι μόνο από την ευημερία του εμπορίου, αλλά και από τον πολιτισμό, τις τέχνες και τεχνικές, την πολιτική και την διοικητική οργάνωση που τις προσέδιδαν ξεχωριστή θέση στην Ευρώπη του Μεσαίωνα. Τα πλοία μεταφέρουν από την Δύση τα κρασιά της Ιταλίας, ξυλεία από την Δαλματεία σε αντάλλαγμα φέρνουν πίσω από την Ανατολή πολύτιμα υφάσματα, μπαχαρικά τα οποία προμηθεύει η Ασία στην Κωνσταντινούπολη.

Η θρησκεία τους είναι θρησκεία των επιχειρηματιών. Μπορεί οι θρησκείες να εξωθούσαν τις αντιθέσεις, όμως η Πόλη ήταν ανεκτική την στιγμή που το εμπόριο ήταν επικερδές και ανύψωνε τον πολιτισμό και τις τέχνες. Στα χρόνια της Πτώσης της Πόλης το 1453 η περιοχή του Γαλατά διατήρησε την ανεξαρτησία και την αυτονομία της, διατηρώντας τα προνόμια που είχε κερδίσει από τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου. Τα επονομαζόμενα τείχη Genoese Galata. Την περιοχή περίεκλειαν τείχη μήκους 2,8 χιλιομέτρων. Οι πύλες εισόδου αριθμούσαν 12 και στο εσωτερικό της περιοχής υψώνονταν 24 πύργοι. Μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1870, η περιοχή Galata Pera διατήρησε την ταυτότητα της με την παρουσία Πρεσβειών, πολλών θεατρικών σκηνών, ξενοδοχείων, εστιατορίων, μουσείων, όπως το Collection Exhibition at Pera Museum, εκθέσεων όπως το Istabul as far as the Eye Can See, views across 5 centuries, εκκλησιών, συναγωγών. Η περιοχή ήταν παρόμοια άλλων περιοχών σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι, η Βιέννη, το Λονδίνο.

Σήμερα η μεγαλύτερη πόλη και σπουδαιότερο λιμάνι

Η αιώνια Πόλη και πρωτεύουσα τριών αυτοκρατοριών: της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- είναι σήμερα η μεγαλύτερη τούρκικη πόλη και το σπουδαιότερο λιμάνι της χώρας. Η Πόλη στέκεται για πάνω από 2.500 χρόνια, άλλοτε ως γέφυρα και, άλλοτε ως πέτρα σκανδάλου, ανακυκλώνοντας αντικρουόμενες διαφωνίες πάνω σε θέματα θρησκείας και εξουσίας. Παραμένει, όμως ο χαρακτήρας της αναλλοίωτος, ένας χαρακτήρας που ενσωματώνει τα στοιχεία της Ανατολής από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τα στοιχεία της Δύσης από την Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Δυτική Ευρώπη.

Αυτήν την Πόλιν την Ισταμπούλ (Istabul στα διεθνή αεροδρόμια) ή Κωνσταντινούπολη κατά τα ιστορικά Ρωμαϊκά – Βυζαντινά χρόνια, τα χρώματα, τα ακούσματα, τις μυρωδιές, τους θησαυρούς της πολιτιστικής της κληρονομιάς σε πολλές εκφάνσεις αποτύπωσε το Beyoğlu Cultural 2-6 Οκτωβρίου 2023.

Beyoğlu Culture Route, εμπορικό σήμα συνώνυμο του πολιτισμού και της τέχνης

Το εμπορικό σήμα του Φεστιβάλ Beyoğlu Culture Route είναι συνώνυμο του πολιτισμού και της τέχνης καθώς μεταφέρει ολόκληρη την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης στο σήμερα και στο μέλλον. Είναι ένα φεστιβάλ ζωντανό με όλες τις έννοιες της λέξης για όλους τους πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς χώρους, στους άξονες της περιοχής από το ΑΚΜ (Ατατούρκ Πολιτιστικό Κέντρο) έως και τον ιστορικό λιμένα του Γαλατά (Galataport) και το σταθμό κρουαζιέρας, η οριζόντια έκταση του οποίου φιλοξενεί δύο υπερσύγχρονης αρχιτεκτονικής μουσεία

Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού και επενδυτές ιδιώτες συνέκλιναν σε μία κοινή διαδρομή

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και, ο ιδιωτικός τομέας συνέκλιναν και επένδυσαν σε μία κοινή διαδρομή: στην διαδρομή Maksim, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τζαμί Ταξίμ, στους κινηματογράφους Emek, Αλκαζάρ, Άτλας, στο Μουσείο Mehmet Akif Ersoy, στην Δημοτική

Πινακοθήκη Beyoğlu, στο Πολιτιστικό Κέντρο Tarık Zafer Tunaya, στη Στοά Galata Mevlevi, στον Πύργο του Γαλατά και σε πάνω από 1500 εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού.

Ο αστικός ιστός σε ένα φεστιβάλ

Σαράντα χώροι, 62 αίθουσες, 3 υπαίθριες σκηνές, 15 σκηνές στο δρόμο, με τη συμμετοχή 53 φορέων πολιτισμού και τέχνης και 4953 καλλιτεχνών. Η θεματολογία του φεστιβάλ συνδύασε την ιστορία των κτιρίων, την ιστορία των δρόμων, την αρχιτεκτονική, την αισθητική και τον ιστορικό αστικό ιστό με όλη την πολιτιστική κληρονομία, την λογοτεχνία, το θέατρο, την όπερα και την μουσική, την ζωγραφική, τον κινηματογράφο, την γαστρονομία και την εκπαίδευση. Άλλωστε ένα φεστιβάλ για να ονομάζεται φεστιβάλ θα πρέπει να συνδυάζει και να συνδέει το αντικείμενο με όλες τις πτυχές του πολιτισμού με σκοπό να διατηρήσει τις πολιτιστικές αξίες παρελθόντος και να μεταφέρει αυτές στο μέλλον.

Εικόνες πολιτισμού από το Galataport Istabul και 1ου στον κόσμο υπόγειου σταθμού κρουαζιέρας

O λιμάνι του Γαλατά (Sykai στα χρόνια της αρχαιότητας) και ο σταθμός κρουαζιέρας (ο πρώτος λέγεται σταθμός με σειρές πυλώνων από χάλυβα ώστε να μετακινούνται στα άνωθεν όταν προσαράζει κρουαζιερόπλοιο) ως η «νέα Πύλη του Κόσμου», βλέπει τον κόσμο «ανοικτά». Το λιμάνι του Γαλατά έκτασης 1,2χλμ πάνω στον Βόσπορο αποκατέστησε την ιστορική του κληρονομιά και άνοιξε. Επενδύσεις ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρειάστηκαν για να του αποδοθεί η σημερινή του μορφή.

Τα δύο μουσεία σύγχρονης αρχιτεκτονικής που βρίσκονται στην οριζόντια έκταση: Το Μουσείο Γλυπτικής και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ενισχύουν ακόμα περισσότερο την ταυτότητα της περιοχής συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Τα εστιατόρια, όπως το KIVA Restaurant Galataport ενσωματώνουν την γαστρονομία, τις γεύσεις με υλικά από τα γειτονικά κράτη και περιοχές και την μουσική με όλη την ιστορία, τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τις συνήθειες του τόπου και πετυχαίνουν να αναδείξουν την ταυτότητα του Φεστιβάλ.

Συγκεντρωμένες εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ

Το ανακαινισμένο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ, που βρίσκεται στην πλατεία Ταξίμ, αποτελεί κέντρο για τις τέχνες και τα γράμματα. παραστάσεις όπερας, μπαλέτου και θεάτρου, όπως η παράσταση που ανέβηκε στις 5 Οκτωβρίου La Bayadere Ballet. Στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ λειτουργεί ανοικτή βιβλιοθήκη για το κοινό, εστιατόριο, ανοικτή σκηνή, εκθεσιακός χώρος για τέχνες, γράμματα και μουσική.

Στα πολιτιστικά δρώμενα ξεχωρίζει η εμβληματική Αγία Σοφία και το εξαιρετικό ψηφιακό μουσείο που εξιστορεί την πορεία του κτιρίου από τότε που ο Αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής

Αυτοκρατορίας έλαβε την εντολή οικοδόμηση του κτιρίου μέχρι και την αποπεράτωση του, την ανοικοδόμηση του από τον Ιουστινιανό και τις τροποποιήσεις μέχρι και τις προσθήκες των ψηφιδωτών τόσο από την Βυζαντινή όσο και από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σπουδαίας σημασίας η Βασιλική Κιστέρνα ή Κινστέρνα του Ίλλου, γνωστή ως Γερεμπατάν Σαράι που σημαίνει στα τούρκικα υπόγειο παλάτι) ή Γερεμπατάν Σαρνιτζί, υπόγεια δεξαμενή. Είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, διαστάσεων περίπου 141 × 66.5 μ. στην κάτοψη και χωρητικότητας 78.000 m3. Βρίσκεται στον πρώτο λόφο της πόλης, περίπου 150 μέτρα νοτιοδυτικά της Αγίας Σοφίας, στην περιοχή Σουλτάναχμέτ επί του ιστορικού κέντρου και πολύ κοντά στο Μεγάλο Παζάρι της Πόλης.

Ο Ιππόδρομος είναι πλέον δημόσιος κήπος. Υπάρχουν εκεί επίσης πολλά άλλα δημόσια πάρκα. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της πόλης είναι οι κήποι της στην αγορά, οι οποίοι συνδέονται με τις ανοιχτές στέρνες.

 

The post Εις την Πόλιν: Μία πολιτιστική διαδρομή στην αιώνια Πόλη και Πρωτεύουσα τριών Αυτοκρατοριών appeared first on Tourism Today.

Read 76 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us