Κυριακή, 28 Απριλίου 2024
Υγεία 08 Μαρτίου 2024

Κλιματική αλλαγή: Οι επιστήμονες φοβούνται ότι έρχεται πρωτοφανής μαζική λεύκανση κοραλλιών

Κλιματική αλλαγή: Οι επιστήμονες φοβούνται ότι έρχεται πρωτοφανής μαζική λεύκανση κοραλλιών Κλιματική αλλαγή: Οι επιστήμονες φοβούνται ότι έρχεται πρωτοφανής μαζική λεύκανση κοραλλιών Κλιματική αλλαγή: Οι επιστήμονες φοβούνται ότι έρχεται πρωτοφανής μαζική λεύκανση κοραλλιών
Rate this item
(0 votes)

skynews-coral-reef-climate-change_6480618

Η αύξηση της θερμοκρασίας στην ξηρά και τη θάλασσα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχει προκαλέσει φόβους ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας «πρωτοφανούς μαζικής λεύκανσης». Νέα δορυφορικά δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus δείχνουν ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας τον Φεβρουάριο ήταν 21,06 βαθμοί Κελσίου, υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ των 20,98 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Οι χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός δείχνουν ότι τεράστιες περιοχές των ωκεανών του πλανήτη ήταν πολύ θερμότερες από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Ο Ατλαντικός ήταν ιδιαίτερα θερμός, συμπεριλαμβανομένης της θάλασσας γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) προειδοποίησε ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών είναι πλέον τόσο υψηλές που οι κοραλλιογενείς ύφαλοι του κόσμου απειλούνται από την τέταρτη γνωστή μαζική λεύκανση. Τα κοράλλια αποβάλλουν τα πολύχρωμα φύκια που ζουν στους ιστούς τους, εξαιτίας του θερμικού στρες. Χωρίς την άλγη γίνονται λευκά και είναι ευάλωτα σε ασθένειες και πείνα και τελικά πεθαίνουν.

«Φαίνεται ότι φέτος ολόκληρο το νότιο ημισφαίριο θα υποστεί λεύκανση», δήλωσε στο Reuters ο Ντέρεκ Μανζέλο, συντονιστής του προγράμματος Coral Reef Watch της NOAA.

«Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο κατώφλι του χειρότερου γεγονότος λεύκανσης στην ιστορία του πλανήτη», τόνισε.

(Copernicus Climate Change Service/ECMWF)

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus δείχνουν επίσης ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του αέρα έσπασε το ρεκόρ του Φεβρουαρίου, φθάνοντας τους 13,54 βαθμούς Κελσίου. Είναι η ένατη συνεχόμενη φορά που καταρρίπτεται το μηνιαίο ρεκόρ. Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει ενισχυθεί από το φαινόμενο Ελ Νίνιο που φέρνει υψηλές θερμοκρασίες στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το κυκλικό – και φυσικό – φαινόμενο Ελ Νίνιο κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο και έκτοτε έχει αρχίσει να εξασθενεί, γεγονός που αναμένεται να φέρει ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες τους επόμενους μήνες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το παγκόσμιο κλίμα θα γίνει όλο και πιο ασταθές αν οι θερμοκρασίες παραμείνουν μακροπρόθεσμα πάνω από 1,5C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

ΠΗΓΗ: Sky News

www.ertnews.gr

Read 37 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us