Σύνταξη: tourismtoday.gr
Λίγους μήνες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παρίσι αντιμετωπίζει μία πρόκληση.
Καλείται να συνδυάσει τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς του στόχους για να μεταλλαχθεί σε “πρωτεύουσα βιώσιμου τουρισμού” και παράλληλα να παραμείνει ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο.
Τον Ιούλιο του 2021, η Διάσκεψη για τον Αειφόρο Τουρισμό έθεσε τους δύο στόχους της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο πρώτος είναι να αποκατασταθεί η ροή των ταξιδιωτών στα προ της πανδημίας επίπεδα. Ο δεύτερος είναι να καταστεί ο τουρισμός βιώσιμος.
Ο πρώτος στόχος έχει σχεδόν επιτευχθεί. Με 11,6 εκατομμύρια τουρίστες στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2023, η πρωτεύουσα βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του 2019, εντός 2,5%. Αυτά είναι καλά νέα για έναν τομέα που αντιπροσώπευε το 13% του ΑΕΠ και το 15% των θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού το 2021.
Ο οικολογικός στόχος είναι να είναι ουδέτερο από άνθρακα και πλήρως ανανεώσιμο μέχρι το 2050.
Ο Οργανισμός Οικολογικής Μετάβασης (Ademe) εκτιμά ότι η ετήσια κατανάλωση νερού θα μπορούσε να τριπλασιαστεί σε εθνικό επίπεδο στις περιοχές με μεγάλη τουριστική βαρύτητα. Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας θα μπορούσε να τετραπλασιαστεί.
Η πρωτεύουσα του βιώσιμου τουρισμού
Η Ademe φιλοδοξεί να καταστήσει το Παρίσι “πρωτεύουσα του βιώσιμου τουρισμού” ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Η παραγωγή αποβλήτων είναι ένα πραγματικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με την Ademe, αυξάνεται κατά 27% στις τουριστικές περιοχές. Η πόλη έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη όλων των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Ο στόχος είναι επίσης να εξαλειφθεί το πλαστικό από τη νυχτερινή ζωή. Για παράδειγμα, οι ειδικοί λένε ότι ένα νυχτερινό κέντρο χρησιμοποιεί 600 έως 700 πλαστικά μπουκάλια ανά Σαββατοκύριακο.
Η πόλη σχεδιάζει την ανάπτυξη σιντριβανιών με νερό και την ανάπτυξη του τουρισμού με ποδήλατο για την αποφυγή των τουριστικών λεωφορείων.
Θέλει να εισαγάγει θαλάσσια ταξί και να δημιουργήσει χώρους στάθμευσης ποδηλάτων μπροστά από ξενοδοχεία και τουριστικές τοποθεσίες. Αυτά τα πιλοτικά σχέδια θα δοκιμαστούν αυτό το καλοκαίρι.
Η πρόκληση της φιλοξενίας
Μια άλλη πρόκληση για τον τουρισμό στο Παρίσι είναι η αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων. Σε σύγκριση με το 2019, υπήρξε αύξηση των τιμών κατά 28,1% στο Παρίσι και κατά 30,4% στην περιοχή του Παρισιού. Οι τουριστικές αρχές της πόλης υπογραμμίζουν την έλλειψη διάθεσης της Airbnb για διάλογο.
Προβλέπεται ο καθορισμός ποσοστώσεων της Airbnb σε ορισμένες συνοικίες. Μπροστά στον κίνδυνο έκρηξης της προσφοράς, οι ειδικοί προειδοποιούν κατά της φαντασίωσης της Airbnb. Οι αρχές δεν περιμένουν να διπλασιαστεί ο αριθμός των τουριστών.
The post Ποιος ευρωπαϊκός προορισμός μεταλλάσσεται σε “πρωτεύουσα βιώσιμου τουρισμού” appeared first on Tourism Today.