Η Σμύρνη και το Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) είναι οι δύο νέες περιοχές της Τουρκίας που θα επισκέπτονται οι επιθεωρητές του Οδηγού Michelin.
Οι αρχικές επιλογές εστιατορίων του Οδηγού Michelin για τη Σμύρνη και το Μπόντρουμ θα ανακοινωθούν μαζί με τη δεύτερη επιλογή του Οδηγού για τα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια μιας μοναδικής τελετής απονομής βραβείων που θα διοργανωθεί στην Κωνσταντινούποληστις 9 Νοεμβρίου 2023.
Η Σμύρνη και τα περίχωρα της, συμπεριλαμβανομένης της γοητευτικής περιοχής των Βουρλών (Urla), σταθμό στη διαδρομή του κρασιού, έχουν βαθιές ρίζες στην τουρκική αιγαιοπελαγίτικη και μεσογειακή γαστρονομική παράδοση και στο τοπικό terroir και προσφέρουν πολλές επιλογές για φαγητό.
Με μια σειρά από μοντέρνα εστιατόρια και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας μέχρι σύγχρονες καφετέριες αλλά και παραδοσιακά, δημοφιλή φαγάδικα, η Σμύρνη ξεχωρίζει χάρη στη γαστρονομική ποικιλία που προσφέρει.
Πολλά από αυτά, τα οποία λειτουργούν υπό τη διεύθυνση νέων σεφ τουρκικής καταγωγής, ιδιαίτερα πρόθυμων να αναδείξουν την κληρονομιά της χώρας τους με μοντέρνο τρόπο, προτείνουν αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις, φρέσκα ψάρια και μεγάλη ποικιλία μεζέδων.
Στο Μπόντρουμ, έναν από τους πιο διάσημους πολυτελείς τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας που βρίσκεται στην περιοχή των Μούγλων (Muğla), μια εξαιρετική γκάμα τουρκικών εστιατορίων διαμορφώνουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γαστρονομική σκηνή, με δημιουργίες που εξυμνούν τις αυθεντικές και τις θαλασσινές γεύσεις, αλλά και τη διεθνή κουζίνα –με κυριότερους εκπροσώπους την ασιατική και την ιταλική.
Τα πολυτελή θέρετρα του Μπόντρουμ εξασφαλίζουν τις καλύτερες γαστρονομικές εμπειρίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονη δημιουργικότητα.
Ο Γκεντάλ Πουλενέκ, Διεθνής Διευθυντής του Οδηγού Michelin, σχολίασε: «Έπειτα από μια πρώτη στάση στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι, οι επιθεωρητές μας με ιδιαίτερη χαρά συμπεριλαμβάνουν τη Σμύρνη και το Μπόντρουμ στον οδικό τους χάρτη. Πράγματι, αυτά τα δύο μέρη είναι σπουδαία όχι μόνο για τις αξέχαστες πολιτιστικές και τουριστικές εμπειρίες που προσφέρουν αλλά και γιατί διαθέτουν γαστρονομικές σκηνές που αξίζει να ανακαλυφθούν.
Αν η Σμύρνη και τα περίχωρά της παρουσιάζουν συναρπαστικά εστιατόρια που εξυμνούν το τοπικό terroir και αποδεικνύουν τις υψηλού επιπέδου γαστρονομικές δεξιότητες πολλών νέων σεφ, το Μπόντρουμ λάμπει χάρη στην ποικιλία των εστιατορίων του• πολλά απ’ αυτά είναι παραδοσιακά κι εύκολα προσβάσιμα στο κέντρο της πόλης, ενώ παράλληλα μπορεί κανείς να δοκιμάσει καινοτόμες προτάσεις στα πολυτελή θέρετρα.
Προσθέτοντας αυτές τις δύο νέες περιοχές στην οικογένεια του Οδηγού Michelin, ελπίζουμε ειλικρινά να διαδώσουμε σε ολόκληρο τον κόσμο το μήνυμα ότι η Τουρκία είναι ένας γαστρονομικός προορισμός που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε».
Ο Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας, πρόσθεσε: «Είμαστε ευτυχείς που μετά την Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και το Μπόντρουμ έρχονται και αυτές στο προσκήνιο ως “γαστροπόλεις”.
Θα μας δοθεί η δυνατότητα να προβάλλουμε τον πλούτο της γαστρονομικής μας κουλτούρας στον κόσμο, κεντρική έννοια της οποίας είναι η βιωσιμότητα, χάρη στους ταλαντούχους σεφ μας που συνδυάζουν τα πιο ποιοτικά προϊόντα της περιοχής, πιστοί στην προσέγγιση “από το χωράφι στο τραπέζι”.
Οι επισκέπτες που θα καταφτάσουν στη Σμύρνη και στο Μπόντρουμ για να δοκιμάσουν αυτές τις νοστιμιές θα εκπλαγούν από τα γαλαζοπράσινα νερά του τουρκικού Αιγαίου, την τεράστια ιστορική κληρονομιά της περιοχής, την ποιότητα των εγκαταστάσεων και τις απεριόριστες δυνατότητες που κυμαίνονται από τον τουρισμό με κρουαζιερόπλοιο έως τις διαδρομές του γαλάζιου ταξιδιού (με gulet).
Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτές τις δύο νέες προσθήκες, οι οποίες δείχνουν την αυξανόμενη δυναμική της τουρκικής γαστρονομικής σκηνής, και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα προστεθούν και πολλές άλλες πόλεις τα επόμενα χρόνια».
Ο Οδηγός Michelin της Κωνσταντινούπολης, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2022, καταδεικνύει το γαστρονομικό δυναμικό και τη γαστρονομική ποικιλομορφία της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, συνιστώντας 53 εστιατόρια, εκ των οποίων 5 με αστέρι Michelin (1 με δύο αστέρια MICHELIN και 4 με ένα αστέρι Michelin), 1 με πράσινο αστέρι Michelin και 10 με τη διάκριση BibGourmand.
Ο Οδηγός Michelin της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζει μια ποικιλία εποχικών πιάτων και σπεσιαλιτέ, ενώ αναδεικνύει με ιδιαίτερο τρόπο διαφορετικούς τύπους εστιατορίων – από γαστρονομικά μπιστρό μέχρι πολυτελή εστιατόρια και παραδοσιακά φαγάδικα.
Όπως συμβαίνει με όλους τους προορισμούς που καλύπτει, ο οδηγός Michelin θα αναδείξει τη γαστρονομική σκηνή της Σμύρνης και του Μπόντρουμ και θα προτείνει τα καλύτερα εστιατόρια τους με βάση την παγκόσμια μεθοδολογία του οδηγού Michelin που ακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του θεσμού.
Η μεθοδολογία αυτή, η οποία εφαρμόζεται από ομάδα ανώνυμων και ανεξάρτητων επιθεωρητών, πρώην επαγγελματιών του κλάδου που σήμερα απασχολούνται πλήρως στον Όμιλο Michelin, εστιάζει μόνο στην ποιότητα του προτεινόμενου φαγητού, το οποίο αξιολογείται με βάση 5 κριτήρια:
- Την ποιότητα των συστατικών.
- Τη δεξιοτεχνία όσον αφορά την τεχνική μαγειρέματος.
- Την αρμονία των γεύσεων.
- Την προσωπικότητα του σεφ όπως αυτή αποτυπώνεται στην κουζίνα του.
- Τη συνέπεια στο πέρασμα του χρόνου και του συνολικού μενού.
Η πλήρης επιλογή εστιατορίων του Οδηγού MICHELIN για την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και το Μπόντρουμ του 2024 θα ανακοινωθεί στις 9 Νοεμβρίου 2023 κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής βραβείων του Οδηγού MICHELIN που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.
Η επιλογή θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Οδηγού MICHELIN καθώς και στη δωρεάν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με λογισμικό iOS και Android.
Σχετικά με τον Όμιλο Michelin
Με ηγετική θέση στον τομέα της κινητικότητας, δέσμευση της Michelin είναι να βελτιώνει διαρκώς τις διαδρομές των πελατών της με βιώσιμο τρόπο καθώς και να σχεδιάζει και να διανέμει τα ιδανικά ελαστικά και τις καταλληλότερες υπηρεσίες και λύσεις για τις ανάγκες τους. Να προσφέρει ψηφιακές υπηρεσίες, χάρτες και Οδηγούς που τους βοηθούν να μετατρέψουν τις διαδρομές και τα ταξίδια τους σε μοναδικές εμπειρίες. Και να αναπτύσσει υλικά με τεχνολογία αιχμής που αξιοποιούνται σε πολλές και διαφορετικές βιομηχανίες.
Με έδρα το Clermont-Ferrand της Γαλλίας, ο Όμιλος της Michelin έχει παρουσία σε 175 χώρες και περισσότερους από 132.200 εργαζομένους, ενώ διαθέτει 67 μονάδες παραγωγής που συνολικά κατασκεύασαν σχεδόν 167 εκατομμύρια ελαστικά το 2022. (www.michelin.com).
The post Η Σμύρνη και το Μπόντρουμ προστίθενται στον τουρκικό χάρτη του Οδηγού Michelin appeared first on Tourism Today.