Σύνταξη: tourismtoday.gr
Αξιοσημείωτη ανάκαμψη στα solo ταξίδια μετά την πανδημία, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της μηχανής κρατήσεων Resfinity της ANIXE.
Τον Μάιο του 2023, τα στοιχεία του Resfinity αποκάλυψαν ότι οι παγκόσμιες solo κρατήσεις διατηρήθηκαν στο ίδιο επίπεδο με τον Απρίλιο, ενώ παρέμειναν 22% υψηλότερες από τον Μάιο του 2019.
Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν το Solo Traveler World, που υπογραμμίζει ότι το ποσοστό των Αμερικανών που σκέφτονται να κάνουν σόλο ταξίδια έχει εκτοξευθεί στο 25% το 2023. Αυτό, αντιστοιχεί σε περίπου 83 εκατομμύρια ανθρώπους, σε σύγκριση με το 16% το 2022.
Τα στοιχεία της Skyscanner εδραιώνουν περαιτέρω την τάση αυτή. Όπως αποκαλύπτουν το 54% των ταξιδιωτών σκέφτεται να κάνει μεμονωμένα ταξίδια το 2023.
Επίσης και η μηχανή ταξιδιωτικής αναζήτησης Kayak ανέφερε σημαντική αύξηση των αναζητήσεων για πτήσεις από μεμονωμένους ταξιδιώτες, στο +36% για το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Δεδομένων αυτών των αυξανόμενων τάσεων στα ταξίδια solo, οι τουριστικοί πράκτορες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις προσφορές τους ώστε να καλύψουν καλύτερα αυτή την αγορά, παρέχοντας επιλογές και ειδικά προσαρμοσμένα πακέτα.
Ενώ οι προκλήσεις, όπως οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των τιμών, εξακολουθούν να υφίστανται, υπάρχει σαφής ευκαιρία για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να αξιοποιήσουν την ανοδική αγορά των σόλο ταξιδιωτών.
Η γερμανική αγορά έδειξε επίσης ανθεκτικότητα, όντας κατά 20% υψηλότερη από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Παρόλο που οι αριθμοί ήταν 15% χαμηλότεροι από το πρωτοφανές πρώτο τρίμηνο του 2023, η επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδος διακοπών είναι προ των πυλών και η πρόβλεψη είναι θετική με πιθανότητα να σπάσει ρεκόρ κρατήσεων.
Κατά τη διάρκεια του Μαΐου 2023, οι Γερμανοί ταξιδιώτες παρέμειναν πρόθυμοι να ταξιδέψουν και επισκέφθηκαν τους προτιμώμενους προορισμούς τους, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και εγχώριων προορισμών.
Η Ελλάδα στους κορυφαίους προορισμούς της ANIXE για solo ταξιδιώτες
Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ολλανδία παρουσίασαν σημαντική αύξηση, σε σύγκριση με την προ της πανδημίας εποχή. Η Ελλάδα σημείωσε άνοδο 40% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Δυστυχώς, η σύγκριση του μεριδίου των κρατήσεων με τις προ πανδημίας εποχές δεν δίνει μια πλήρη εικόνα.
Η Τουρκία, αν και σημείωσε αύξηση σχεδόν 70% από την έναρξη της πανδημίας, είδε μια μέτρια μείωση 6% αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023.
Η Ισπανία παρουσίασε ομοίως σημάδια πτώσης, με πτώση 7,7% από τον προηγούμενο μήνα και οι ΗΠΑ είδαν το μερίδιο κρατήσεων να μειώνεται κατά 13,4%.
Τον Μάιο του 2023, οι τουρίστες δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στη μαγνητική γοητεία της ισπανικής Πάλμα Μαγιόρκα, της τουρκικής Αττάλειας και της αιγυπτιακής Χουργκάντα, που καταλαμβάνουν σταθερά τις τρεις πρώτες θέσεις μεταξύ των επισκεπτών διακοπών. Ωστόσο, η γοητεία της Αττάλειας έχει κάπως μειωθεί, σημειώνοντας σημαντική πτώση 12% στη μηνιαία δημοτικότητα.
Αντίθετα, σε σύγκριση με την προ-πανδημία, τόσο η Χουργκάντα όσο και η Αττάλεια εντυπωσίασαν με αύξηση 136% και 52%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019.
Από την άλλη πλευρά, το Λας Βέγκας, η Βαρκελώνη και το Βερολίνο έχασαν τη λάμψη τους, σημειώνοντας απότομη πτώση της δημοτικότητάς τους από τον Απρίλιο (22,5%, 20,3% και 5,6%, αντίστοιχα) και σε τριετή βάση – το Λας Βέγκας έχει μειωθεί κατά 23% και το Βερολίνο κατά 37%. Πώς θα προσαρμοστούν οι έμποροι ταξιδιωτικών ειδών λιανικής πώλησης σε αυτές τις αλλαγές;
Με την άφιξη του Μαΐου 2023, οι Γερμανοί εξερευνητές προτιμούν όλο και περισσότερο τη Χουργκάντα, το Σάιντ και το Βερολίνο. Το αιγυπτιακό θέρετρο, ειδικότερα, σημείωσε αύξηση 8,5% σε σύγκριση με τον Απρίλιο και αυξήθηκε κατά σχεδόν 60% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019.
Οι σημαντικότερες μειώσεις στη δημοτικότητα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα παρατηρήθηκαν για τη Βαρκελώνη (20,2%), το Λας Βέγκας (19,7%) και την Κωνσταντινούπολη (17,4%).
Σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, η Πλάγια Ντε Πάλμα (247%) και το Λονδίνο (103%) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση όσον αφορά τις συνολικές παραγγελίες που έχουν γίνει κρατήσεις.
Τι είδους αποδράσεις αναζητούν οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες
Τα σύντομα ταξίδια ήταν πάντα δημοφιλή στη μηχανή κρατήσεων, είτε πρόκειται για μια περιπέτεια 1-2 ημερών είτε για μια ήσυχη απόδραση μιας εβδομάδας. Αυτή η συνεχής δημοτικότητα συνεχίστηκε και τον Μάιο, με τη ζήτηση για σύντομα ταξίδια να παρουσιάζει ελαφρές διακυμάνσεις.
Ωστόσο, δεν ήταν αρκετό για να τα απομακρύνει από τις πρώτες θέσεις. Τα ημερήσια ταξίδια εξακολουθούν να παραμένουν 20,5% κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, και τα ταξίδια 2-4 ημερών παραμένουν σε ένα μέτριο 12% κάτω, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένουμε να δούμε περαιτέρω αύξηση της δημοτικότητας στο μέλλον.
Τον Μάιο του 2023, οι Γερμανοί ταξιδιώτες σχεδίαζαν τις μελλοντικές τους αποδράσεις με έντονο ενδιαφέρον για κρατήσεις για περισσότερες από 60 ημέρες πριν.
Αυτές οι μελλοντικές κρατήσεις αντιπροσώπευαν σχεδόν το 43% του συνόλου, αν και ήταν κατά 9% χαμηλότερες σε σχέση με τον Απρίλιο.
Ωστόσο, η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε από τη σημαντική αύξηση κατά 38% της γοητείας των εκδρομών με παράθυρα κρατήσεων 8-14 ημερών.
Όσον αφορά στους ταξιδιώτες που αναζητούν συγκινήσεις της τελευταίας στιγμής (0-1), το μερίδιο τους μπορεί να είναι το μικρότερο, αλλά παραμένει 18% υψηλότερο από ό,τι στην προ-πανδημίας εποχή.
Τα στοιχεία κρατήσεων της Resfinity δείχνουν ότι από τον Απρίλιο του 2023 παρατηρείται αύξηση 5,5% σε solo κρατήσεις.
Παρά την αύξηση αυτή, οι κρατήσεις για μονόκλινο εξακολουθούν να είναι περίπου 11% χαμηλότερες από τα προ της πανδημίας επίπεδα.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι υπάρχει σαφής χώρος για περαιτέρω αύξηση, αλλά αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν η επιστροφή στα επαγγελματικά ταξίδια οδηγεί αυτή την τάση ή αν περισσότεροι σόλο τουρίστες αναζητούν ατομική περιπέτεια.
Τι είδους καταλύματα επιλέγουν οι solo ταξιδιώτες
Τα στοιχεία κρατήσεων Resfinity της ANIXE αποκαλύπτουν μια συνεχιζόμενη τάση. Οι solo ταξιδιώτες προτιμούν καταλύματα που προσφέρουν πρωινό ή επιλογή χωρίς γεύμα.
Ως αποτέλεσμα, τα δωμάτια με επιλογή Bed and Breakfast (B&B) είναι τα πιο δημοφιλή, καταλαμβάνοντας έως και το 47,5% των κρατήσεων τον περασμένο μήνα.
Το εντυπωσιακό αυτό ποσοστό, ωστόσο, υπολείπεται κατά 9% του προ της πανδημίας ποσοστού, αφήνοντας σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι κρατήσεις δωματίων με all-inclusive και all-inclusive ultra σημείωσαν μείωση τον περασμένο μήνα.
Οι τιμές σε ξενοδοχεία
Στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, τα στοιχεία της Resfinity εντόπισαν μια ανεπαίσθητη αύξηση των τιμών στη γερμανική αγορά μεταξύ Μαΐου-Απριλίου 2023.
Το κόστος κράτησης έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 24% ανά κάτοικο σε σύγκριση με μόλις τέσσερα χρόνια πριν. Εν τω μεταξύ, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά το εντυπωσιακό 31% στην παγκόσμια αρένα.
Έτσι, ενώ οι παραθεριστές πληρώνουν περισσότερα, λαμβάνουν λιγότερα, όπως δείχνουν οι μειωμένες κρατήσεις για all-inclusive και all-inclusive ultra.
Ενώ υπήρξε μια μικρή μείωση των κρατήσεων σε σύγκριση με το πρωτοφανές πρώτο τρίμηνο του 2023, οι αριθμοί εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.
Ωστόσο, προκλήσεις όπως ο πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών εξακολουθούν να υφίστανται.
Τα δωμάτια ξενοδοχείων, τα εστιατόρια και οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων έχουν σημειώσει αξιοσημείωτες αυξήσεις, γεγονός που απαιτεί από τους ταξιδιώτες να κάνουν τον ανάλογο προϋπολογισμό και να επιλέγουν φθηνότερα προγράμματα διατροφής.
The post Η Ελλάδα στους κορυφαίους προορισμούς της ANIXE για solo ταξιδιώτες appeared first on Tourism Today.