Σύνταξη: tourismtoday.gr
Η Αθήνα είναι η τρίτη πιο φθηνή πόλη για την διαμονή digital nomads στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Neobank Bunq.
Αντίθετα, οι ψηφιακοί νομάδες στο Λονδίνο και το Δουβλίνο επιβαρύνονται με το υψηλότερο κόστος ζωής, σε μέσο όρο 3.258 και 2.908 ευρώ το μήνα, αντίστοιχα.
Η μελέτη συνέκρινε το κόστος ενοικίασης διαμερισμάτων, τις δημόσιες συγκοινωνίες, τους χώρους συνεργασίας και τα γραφεία, την ηλεκτρική ενέργεια και το κινητό Διαδίκτυο σε 27 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ρουμανία έχει τις καλύτερες επιδόσεις στη σύγκριση κόστους της ΕΕ
- Το μέσο κόστος ζωής στο Βουκουρέστι για τους ψηφιακούς νομάδες είναι 935 ευρώ το μήνα, το οποίο περιλαμβάνει ενοίκιο, δημόσια συγκοινωνία και άλλα πρόσθετα έξοδα.
Μεταξύ όλων των πρωτευουσών στην κατάταξη της ΕΕ, το Βουκουρέστι είναι η φθηνότερη.
Το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα ενός δωματίου κοστίζει μόνο 417 ευρώ. - Η Βουδαπέστη έρχεται στη δεύτερη θέση με κόστος ζωής άνω των 1.091 ευρώ.
- Η ηλιόλουστη Αθήνα είναι η τρίτη φθηνότερη πόλη, όπου οι μη κάτοικοι πληρώνουν περίπου 1.191 ευρώ το μήνα.
Οι ψηφιακοί νομάδες το Λονδίνο θα πρέπει να πληρώνουν τρεις φορές περισσότερα από ό,τι στο Βουκουρέστι.
Το κόστος ζωής στην βρετανική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων για συνεργατικούς χώρους, είναι εντυπωσιακά 3.258 ευρώ. Ακόμη και οι εργαζόμενοι που δεν χρησιμοποιούν χώρους συνεργασίας πρέπει να πληρώνουν τα περισσότερα στην Αγγλία, με 3.014 ευρώ το μήνα.
Εντός της ΕΕ, το Δουβλίνο, το Λουξεμβούργο και η Κοπεγχάγη είναι ακριβές, 2.908 ευρώ, 2.544 ευρώ και 2.482 ευρώ, αντίστοιχα.
Μεταξύ των ψηφιακών νομάδων, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και το Παρίσι είναι οι πιο δημοφιλείς πρωτεύουσες της ΕΕ. Ωστόσο, αυτοί οι προορισμοί είναι επίσης από τους πιο ακριβούς.
Ο προϋπολογισμός των 2.368 ευρώ απαιτείται για να τα βγάλουν πέρα στο Άμστερνταμ και ακολουθεί το Βερολίνο με 2.150 ευρώ. Στο Παρίσι, οι ψηφιακοί νομάδες αντιμετωπίζουν κόστος 2.140 ευρώ.
Λουξεμβούργο, Δουβλίνο και Κοπεγχάγη
Είτε η ενοικίαση ενός πλήρως εξοπλισμένου ιδιωτικού γραφείου είτε ενός κοινόχρηστου χώρου εργασίας, στο Λουξεμβούργο είναι ακριβή. Κατά μέσο όρο, αγγίζει τα 400 ευρώ το μήνα.
Το ίδιο ισχύει για το Δουβλίνο και την Κοπεγχάγη, όπου το κόστος είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι περίπου 213 ευρώ το μήνα.
Οι ψηφιακοί νομάδες θα πληρώνουν περίπου 317 ευρώ το μήνα σε αυτές τις δύο πρωτεύουσες.
Είναι φθηνότερες στο Λονδίνο, αλλά το μηνιαίο κόστος εξακολουθεί να είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ στα 244 ευρώ περίπου.
Το Βουκουρέστι ξεχωρίζει όχι μόνο για το χαμηλότερο συνολικό κόστος αλλά και για την προσφορά προσιτών τιμών τόσο για κοινόχρηστους όσο και για ιδιωτικούς χώρους εργασίας, περίπου στα 132 ευρώ.
Η Βαρσοβία και το Ταλίν εξασφάλισαν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα στη σύγκριση της ΕΕ, με τιμές 138 ευρώ και 140 ευρώ.
Στο Λουξεμβούργο, οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι δωρεάν
Το Λουξεμβούργο είναι γνωστό για το υψηλό κόστος ζωής για ψηφιακούς νομάδες, σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Ωστόσο, η πόλη έχει μερικά πλεονεκτήματα που την αναπληρώνουν. Για παράδειγμα, το 2020 καταργήθηκαν όλοι οι ναύλοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Όσον αφορά στα τιμολόγια κινητικότητας, το Λουξεμβούργο είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ, ακολουθούμενο από την Τσεχία και την Πολωνία.
Οι επισκέπτες στην Πράγα πληρώνουν ελαφρώς κάτω από 21 ευρώ για μηνιαίο εισιτήριο, ενώ εκείνοι στη Βαρσοβία πληρώνουν 25 ευρώ. Με το εισιτήριό του 49 ευρώ, το Βερολίνο πέφτει ακριβώς στον μέσο όρο της ΕΕ.
Από την άλλη πλευρά, το Λονδίνο έχει ιδιαίτερα ακριβές τιμές στις μετακινήσεις. Το μηνιαίο εισιτήριο για τις ζώνες 1 και 2 κοστίζει 181 ευρώ για ενήλικες.
Ακολουθούν το Δουβλίνο, η Κοπεγχάγη και το Παρίσι με υψηλές τιμές 155 ευρώ, 101 ευρώ και 84 ευρώ αντίστοιχα, καθιστώντας την ιρλανδική πρωτεύουσα την πιο ακριβή στην ΕΕ.
The post Η Αθήνα ανάμεσα στους φθηνούς προορισμούς για digital nomads appeared first on Tourism Today.