Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
Τεχνολογία 26 Ιανουαρίου 2024

AirDNA: Τι δείχνει η ζήτηση για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις σε Ευρώπη το Πάχα και το καλοκαίρι

AirDNA: Τι δείχνει η ζήτηση για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις σε Ευρώπη το Πάχα και το καλοκαίρι AirDNA: Τι δείχνει η ζήτηση για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις σε Ευρώπη το Πάχα και το καλοκαίρι AirDNA: Τι δείχνει η ζήτηση για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις σε Ευρώπη το Πάχα και το καλοκαίρι
Rate this item
(0 votes)

Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η ζήτηση για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις (STR) στην Ευρώπη ξεκινά με καλή κληρονομιά από το 2023 και καταγράφει έντονο ρυθμό για το 2024, ενώ για τους επόμενους έξι μήνες κινείται +19,3% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την AirDNA.

Με το Πάσχα να πέφτει φέτος τον Μάρτιο αντί για τον Απρίλιο, ο ρυθμός ζήτησης για τον Μάρτιο είναι επί του παρόντος αυξημένος 35% σε ετήσια βάση, ενώ για τον Απρίλιο είναι μειωμένος 3% σε ετήσια βάση.

Ο Μάιος έως τον Ιούλιο είναι τρεις μήνες πολλά υποσχόμενοι, με +29% τον Μάιο και +22,4% και +20,8% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αντίστοιχα.

Μια ματιά στις κρατήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Sunshine Saturday προσφέρει κάποια αισιοδοξία ότι μια άλλη δυνατή ταξιδιωτική χρονιά είναι μπροστά.

Ενώ οι πωλήσεις συνήθως εκτείνονται μέχρι το τέλος του μήνα, οι δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου αποκαλύπτουν ότι η ζήτηση βραχυπρόθεσμης ενοικίασης βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάπτυξης, στο +1,3% από το 2023.

Το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που ξεκίνησε να κάνει κρατήσεις για διακοπές το νέο έτος και η έντονη δραστηριότητα είναι ένας καλός δείκτης της ανάπτυξης που πρόκειται να έρθει το 2024.

Ο Δεκέμβριος σφραγίζει το έτος ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις

Το 2023 για την Ευρώπη τελείωσε με υψηλό ρυθμό, στις STR. Μετά από μια βαρυσήμαντη φθινοπωρινή σεζόν όπου η ζήτηση και τα διαθέσιμα ακίνητα έφτασαν σε υψηλά όλων των εποχών, ο Δεκέμβριος έκλεισε τη χρονιά με περισσότερες επιδόσεις ρεκόρ.

  • Οι ευρωπαϊκές βραχυπρόθεσμες μισθώσεις είδαν 26,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις τον Δεκέμβριο, τις υψηλότερες καταγεγραμμένες για τον μήνα, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2022 κατά 14,5% και τα επίπεδα του 2019 κατά 17,5%.
  • Τα διθέσιμα ακίνητα, που είχαν σημειώσει τεράστια αύξηση από έτος σε έτος (YOY) το φθινόπωρο, ήταν στο +17,3% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, η δεύτερη υψηλότερη άνοδος σε ετήσια βάση στις διαθέσιμες καταχωρίσεις που παρατηρήθηκε το 2023.
  • Παρά την ισχυρή αύξηση σε ετήσια βάση στις διαθέσιμες καταχωρίσεις, υπήρξε μικρότερη άνοδος στις διαθέσιμες διανυκτερεύσεις σε σχέση με τις νύχτες ζήτησης τον περασμένο μήνα και η πληρότητα ήταν +0,5% σε ετήσια βάση.
  • Τα έσοδα ανά διαθέσιμη ενοικίαση (RevPAR) αυξήθηκαν 12,1% σε ετήσια βάση και 55,8% από το 2019.

Βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις 2023 σε ανασκόπηση

Το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά που έχει καταγραφεί για τα ευρωπαϊκά STR. Η ζήτηση έφτασε σε νέα ύψη και η διαρκής πληρότητα τροφοδότησε την αύξηση των εσόδων και τις επενδύσεις STR.

  • Προσφορά: Πέρυσι, ένα δυσμενές περιβάλλον δανεισμού στην Ευρώπη απέτυχε να αποτρέψει τους επενδυτές STR που προσελκύθηκαν στην αγορά από τη δύναμη της μηνιαίας αύξησης των εσόδων. Μετά την ανάκαμψη στα προ-πανδημικά επίπεδα στις αρχές του 2023, η μηνιαία προσφορά διατήρησε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης σε ετήσια βάση για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
    Η αύξηση των εισαγωγών ήταν ιδιαίτερα έντονη το τέταρτο τρίμηνο (+18% σε ετήσια βάση) και το 2023 έκλεισε με τις διαθέσιμες καταχωρίσεις να ξεπέρασαν το 2022 κατά 12,4% σε ετήσια βάση.
  • Ζήτηση: 385 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το 2023, υψηλό ρεκόρ. Η πλήρης επιστροφή των διεθνών ταξιδιωτών, μαζί με μια ισχυρή οικονομία θέσεων εργασίας, την αύξηση των μισθών και τη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, επέτρεψαν έναν ρυθμό αύξησης της ζήτησης 10,5% σε ετήσια βάση.
    Η αυξανόμενη δημοτικότητα των ταξιδιών εκτός εποχής στη μετά την πανδημία εποχή αντικατοπτρίστηκε στην θετική ζήτηση την άνοιξη και το φθινόπωρο, με αμφότερες τις εποχές εκτός σεζόν να υπερβαίνουν τα επίπεδα ζήτησης του 2019 πάνω από 15%.
  • Πληρότητα: Παρά τη ζήτηση ρεκόρ, η επιτάχυνση της αύξησης των καταχωρήσεων πέρυσι έθεσε περιορισμό στην πληρότητα.
    Η μέση πληρότητα σε όλη την Ευρώπη ήταν 55,4% το 2023, με μείωση 1,9% σε ετήσια βάση. Ενώ είχε πτώση το 2023 εξακολουθούσε να υπερβαίνει τα επίπεδα του 2019 κατά 0,6%.
  • ADR: Η έντονη αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με τη διαρκή πληρότητα έδωσε στους οικοδεσπότες σημαντική τιμολογιακή ισχύ τον περασμένο χρόνο.
    Οι τιμές ανά διανυκτέρευση σε όλη την Ευρώπη ήταν κατά μέσο όρο 164 ευρώ το 2023, στο +11,9% σε ετήσια βάση.
  • RevPAR: Η μεγαλύτερη ισχύς τιμών οδήγησε σε αυξανόμενα έσοδα για τους οικοδεσπότες STR. Τα έσοδα ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση ενοικίασης (RevPAR) ήταν κατά μέσο όρο 90 ευρώ το 2023 στο +9,8% σε ετήσια βάση και σε θεαματική άνοδο 36,8% από το 2019.

2023: Η χρονιά του ταξιδιού στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Το 2023 ήταν η χρονιά του «ταξιδίου στην Ευρώπη» για πολλούς Αμερικανούς τουρίστες. Η πρώτη πλήρης χρονιά χωρίς κανέναν ταξιδιωτικό περιορισμό COVID στην Ευρώπη αντιμετωπίστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό.
Οι Αμερικανοί ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι για διεθνή ταξίδια μετά από τρία χρόνια αποκλεισμού και περιορισμών λόγω πανδημίας.

  • Πέρυσι, οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ αποτελούσαν το 11% των διαμονών της Airbnb στην Ευρώπη, στο +12% από το 2019 (9,8%).
  • Συνολικά, οι τουρίστες από την Βόρεια Αμερική αποτελούσαν το 14,3% πελταών της πλατφόρμας στην Γηραιά Ηπειρο πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο 10,6% από το 2019 (13%). Οι τουρίστες από τις ΗΠΑ μπορεί να έχουν επιστρέψει πλήρως στην Ευρώπη, αλλά πολλές χώρες δεν έχουν δει ακόμη την επιστροφή τους.
  • Ακολυθούν οι Ασιάτες επισκέπτες που αποτελούν ιστορικά το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό (3,3%) διανυκτερεύσεων της Airbnb στην ήπειρο με σημαντική πτώση από το 2019 (4,8%).

Η ζήτηση αυξήθηκε στις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες

Για όλες εκτός από μία από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, το 2023 ήταν έτος σημαντικής αύξησης της ζήτησης.

Πέντε από τις 20 κορυφαίες χώρες σημείωσαν αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση που ξεπέρασε το 20%.

  • Πρόκειται για Νορβηγία (+34,2% σε ετήσια βάση), Πολωνία (+24,6% ετησίως), Τσεχική Δημοκρατία (+23,6%), Ουγγαρία (+23,3%) και Σουηδία (+21,2%) %).
  • Οι διεθνείς τουρίστες έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση της ταξιδιωτικής ζήτησης, με πάνω από το 75% πελατών της Airbnb να προέρχεται από μία από τις πέντε χώρες.

Άλλα εννιά κράτη είχαν θετική πορεία ζήτησης σε ετήσια βάση από 10-20% και πέντε  παρουσίασαν πιο μέτρια μονοψήφια ανάπτυξη.

Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν ισχυρότεροι το 2021-2022 για ορισμένες από αυτές τις χώρες, όταν ξανάρχισαν τα εσωτερικά ταξίδια εντός της Ευρώπης, σε αντίθεση με τις αποδράσεις στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα, τόσο στη Γαλλία όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εγχώριοι ταξιδιώτες αποτελούν το 65% των διαμονών.
Η άνοδος της ζήτησης σε ετήσια βάση στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 34% και 31%, αντίστοιχα, το 2022, σε σύγκριση με 11,1% και 17,5% το περασμένο έτος.

Ενώ ήταν μια ισχυρή χρονιά, έξι από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να βλέπουν υστέρηση σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα το 2019.
Αυτές ήταν Τσεχία (-26,6%), Κροατία (-26,5%), Ιρλανδία (-20,7%) %), την Ολλανδία (-19,0%), τη Δανία (-16,2%) και την Ουγγαρία (-15,1%).

Καθώς οι διαθέσιμες καταχωρήσεις αυξάνονται σε μια αγορά, τα ποσοστά πληρότητας συχνά μειώνονται.
Περισσότερες διαθέσιμες καταχωρίσεις σημαίνει ότι οι επισκέπτες έχουν περισσότερες επιλογές για να διαλέξουν και κάθε οικοδεσπότης λαμβάνει κατά μέσο όρο λιγότερες κρατήσεις, ακόμη και αν η συνολική ζήτηση έχει αυξηθεί.

Εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ της αύξησης ακινήτων και της απόδοσης πληρότητας μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών μας, οι χώρες με τη μεγαλύτερη άνοδο σπιτιών  πέρυσι παρουσίασαν πτώση πληρότητας σε ετήσια βάση.

Η Νορβηγία (+47,4%), η Σουηδία (+36,9%) και η Φινλανδία (+27,7%) ηγήθηκαν της αύξησης κατοικιών το 2023 και η πληρότητα μειώθηκε περισσότερο από 5% σε ετήσια βάση και στις τρεις.

Οι πληρότητες σε Ελλάδα το 2023

Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ολλανδία σημείωσαν πολύ πιο μέτρια αύξηση καταχωρήσεων, με αποτέλεσμα μικρές πτώσεις πληρότητας κάτω του 1% πέρυσι.

Η σχέση μεταξύ διαθέσιμων καταχωρίσεων και πληρότητας είναι αρνητική, αλλά η σχέση πληρότητας και RevPAR είναι θετική.

Καθώς τα ποσοστά πληρότητας αυξάνονται σε μια αγορά, οι οικοδεσπότες μπορούν να χρεώνουν περισσότερα ανά διανυκτέρευση με επιπλέον κέρδη στα έσοδα ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση.

Κράτη που με άνοδο πληρότητας πέρυσι διατήρησαν την ισχύ των τιμών είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση RevPAR όπως Τσεχία (+16,6%), Αυστρία (+14,3%) και Βέλγιο (+11,2%).

Προορισμοί που είδαν μέτριες μειώσεις πληρότητας μπόρεσαν επίσης να αυξήσουν τις νυχτερινές τιμές, με αποτέλεσμα τα RevPAR σε χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να εξακολουθούν να αυξάνονται περισσότερο από 10%.

Πέρυσι, οι περιοχές που παρουσίασαν απότομη πτώση πληρότητας ήταν οι χαμηλότερες επιδόσεις της RevPAR.
Τα RevPAR μειώθηκαν κατά 2,6% στην Πολωνία, 1,5% στη Νορβηγία και μόνο ελαφρά αυξήθηκαν στη Φινλανδία (+0,2%).

Επιτάχυνση της ζήτησης στις ευρωπαϊκές πόλεις το 2023

Με την επιστροφή των διεθνών ταξιδιών στις πόλεις φέτος, η αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης σε ετήσια βάση ήταν μεγαλύτερη εντός των 50 κορυφαίων ευρωπαϊκών πόλεων.

  • Η ζήτηση και οι διαθέσιμες καταχωρήσεις αυξήθηκαν 23% σε ετήσια βάση σε αυτούς τους 50 top προορισμούς.
  • Σε μικρότερες πόλεις, κωμοπόλεις και αγροτικές περιοχές, η ζήτηση αυξήθηκε 8% ετησίως, ενώ οι διαθέσιμες κατοικίες ήταν στο +11%.

Παρά την ταχεία ανάπτυξη το 2023, η προσφορά και η ζήτηση στις κορυφαίες 50 πόλεις δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα.

  • Η συνολική ζήτηση το 2023 παρέμεινε 14,1% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και τα ακίνητα παρέμειναν 17,3% κάτω από τα επίπεδα του 2019.
  • Εν τω μεταξύ, εκτός των αστικών περιοχών η δημοφιλία των οποίων εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ζήτηση πέρυσι ήταν στο +18,3% σε σύγκριση με το 2019 και τα καταλύματα προς ενοικίαση στο +11,4%.

Μεταξύ των κορυφαίων 50 ευρωπαϊκών πόλεων, μόνο 13 σημείωσαν αύξηση πληρότητας σε ετήσια βάση.

Για ορισμένες από τις 13 πόλεις, οι κανονισμοί STR που περιορίζουν τον αριθμό, τις περιοχές και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην τεχνητή αύξηση της πληρότητας.

  • Για παράδειγμα, στη Βαρκελώνη, όπου η αύξηση της πληρότητας σε ετήσια βάση ήταν 3%, οι άδειες για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις τελούν υπό μορατόριουμ εδώ και χρόνια και οι ενοικιάσεις δωματίων δεν επιτρέπονται.
  • Στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου η αύξηση της πληρότητας σε ετήσια βάση ήταν 1%, οι κανονισμοί περιορίζουν τον αριθμό των διανυκτερεύσεων και οι οικοδεσπότες μπορούν να νοικιάσουν τα σπίτια τους σε 30 διανυκτερεύσεις ετησίως.

Οι πόλεις που γνώρισαν τις μεγαλύτερες μειώσεις πληρότητας πέρυσι ήταν η Βαρσοβία (-14% σε ετήσια βάση), το Δουβλίνο (-11% σε ετήσια βάση), το Βελιγράδι (-10% σε ετήσια βάση), το Τορίνο (-9% σε ετήσια βάση) και το Λονδίνο (-8% σε ετήσια βάση).

Και οι πέντε σημείωσαν αύξηση άνω του 25% σε ετήσια βάση, η οποία ξεπέρασε σημαντικά την αύξηση της ζήτησης.

Με την πτώση της πληρότητας, τα RevPAR υπέφεραν. Το Τορίνο (-6% ετησίως), η Βαρσοβία (-6% ετησίως) και το Λονδίνο (-3% ετησίως) σημείωσαν πτώση σε ετήσια βάση RevPAR, ενώ το Βελιγράδι (+6% σε ετήσια βάση) και το Δουβλίνο (+0,3% σε ετήσια βάση) σημείωσαν μικρή αύξηση RevPAR.

 

 

 

The post AirDNA: Τι δείχνει η ζήτηση για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις σε Ευρώπη το Πάχα και το καλοκαίρι appeared first on Tourism Today.

Read 84 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us