Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
Τέχνες 07 Μαΐου 2024

Αποστολή ΕΡΤNews στο Διεθνές Συνέδριο Δημοσιογράφων στη Σεούλ: Ο ρόλος των ΜΜΕ στην προώθηση της Ειρήνης

Αποστολή ΕΡΤNews στο Διεθνές Συνέδριο Δημοσιογράφων στη Σεούλ: Ο ρόλος των ΜΜΕ στην προώθηση της Ειρήνης Αποστολή ΕΡΤNews στο Διεθνές Συνέδριο Δημοσιογράφων στη Σεούλ: Ο ρόλος των ΜΜΕ στην προώθηση της Ειρήνης Αποστολή ΕΡΤNews στο Διεθνές Συνέδριο Δημοσιογράφων στη Σεούλ: Ο ρόλος των ΜΜΕ στην προώθηση της Ειρήνης
Rate this item
(0 votes)

d7c4723c-22c4-4a5e-bb65-3bb51fc7d6d9

Εξήντα δημοσιογράφοι από 50 χώρες προσήλθαν στον 12ο Διεθνές Δημοσιογραφικό Συνέδριο που διοργανώθηκε εκ νέου στη Σεούλ.

Κεντρικό θέμα ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης στον πόλεμο και «κατά πόσο η δημοσιογραφία μπορεί να επεκτείνει την επιρροή της πέρα από την καταγραφή των γεγονότων στις εμπόλεμες ζώνες ώστε να διευκολύνει τη μετάβαση σε μία εποχή ειρήνης και ασφάλειας», όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Ν.Κορέας, κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Ο στόχος αυτός εκ των πραγμάτων ορίστηκε ως φιλόδοξος με τους κεντρικούς ομιλητές να αναγνωρίζουν ότι αποστολή ενός πολεμικού ανταποκριτή είναι πρωτίστως να αναδείξει τα δεινά του πολέμου και εν συνεχεία τους γεωπολιτικούς λόγους που παρασύρουν δύο χώρες σε ένοπλη σύρραξη. «Η δημοσιογραφία δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη, ακόμα και αν καλύπτεις και αποκαλύπτεις τη φρίκη του πολέμου», επισήμανε από το βήμα του συνεδρίου η Nicola Smith, ανταποκρίτρια της Telegraph στην Ασία.

«Οι δημοσιογράφοι καταγράφουν την αλήθεια» πρόσθεσε, ανοίγοντας ένα ευρύ θέμα συζήτησης για το κατά πόσο αυτή η αλήθεια είναι και η αντικειμενική με δεδομένο ότι υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την κρίση ενός δημοσιογράφου, όπως είναι το εθνικό συμφέρον τρίτων χωρών, ή οι συναισθηματικοί δεσμοί του με την όποια εμπόλεμη χώρα. Για την Nicola Smith «δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα. Δεν πρέπει να υπάρχει. Δεν μπορεί να αντικατασταθεί η αλήθεια. Δεν είναι η δουλειά ενός δημοσιογράφου να διαλέγει ανάμεσα στην αλήθεια και το εθνικό συμφέρον».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην ομιλία της και η Anum Hanif, παραγωγός στο Hum News Network του Πακιστάν: «η όποια συναισθηματική ή επιθετική προσέγγιση μίας ένοπλης διαμάχης, το να εστιάζει κανείς στη βία ή να τη δοξάζει, μπορεί να οδηγήσει σε διαστρέβλωση της εικόνας των γεγονότων».

Στάθηκε μάλιστα στην ανάγκη τα μέσα ενημέρωσης να κατανοήσουν τους κινδύνους που απορρέουν από την κλιμάκωση των εντάσεων ειδικά αν τα ίδια φέρουν την ευθύνη μιας τέτοιας εξέλιξης, επισημαίνοντας ότι μπορούν να έχουν καταλυτικό ρόλο στην προώθηση λύσεων που προάγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον σεβασμό, αρκεί να προσηλωθούν «στην αλήθεια, στη λογοδοσία και στην ειρήνη, που είναι κορυφαία εργαλεία στο κυνήγι ενός δικαιότερου και ειρηνικότερου κόσμου».

Γιατί όπως τόνισε από πλευράς της η Chen Yinqun, δημοσιογράφος του Τμήματος Διεθνών Ειδήσεων στην China Daily News, υπεύθυνη δημοσιογραφία σημαίνει εν τέλει «ισορροπημένο ρεπορτάζ, το οποίο αντανακλά την αξιοπιστία ενός μέσου ενημέρωσης, συμβάλει στην μείωση της παραπληροφόρησης και της μεροληψίας».

Ενώ η Noh Ji Won, δημοσιογράφος στο Τμήμα Διεθνών Ειδήσεων στον μηντιακό όμιλο Hankyoreh της Νότιας Κορέας, ανέδειξε το σοβαρό εμπόδιο που αποτελεί η περιστασιακή και επιφανειακή κάλυψη ενός πολέμου για τους δημοσιογράφους, που συνήθως απορρέει από την απροθυμία των μέσων ενημέρωσης να οργανώσουν αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες λόγω του οικονομικού κόστους:

«Υπονομεύεται η εμβάθυνση στην καταγραφή των γεγονότων, γιατί είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς την πρόσβαση στις σημαντικές πηγές πληροφόρησης και αυτό κατ΄επέκταση σημαίνει χαμηλότερης ποιότητας δημοσιογραφική κάλυψη. Το επιτόπιο ρεπορτάζ», όπως εξήγησε, «δίνει πρόσβαση σε αυθεντική γνώση της καθημερινότητας και της προοπτικής είτε μιλάς με απλούς πολίτες είτε με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής τους».

Τεχνητή νοημοσύνη και δημοσιογραφία

Το συνέδριο δεν περιορίστηκε μόνο στην καταγραφή του ρόλου των δημοσιογράφων στη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων. Εστίασε και στο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Για την Elena Sanchez Nicolas, Πρόεδρος της ένωσης Δημοσιογράφων του Βελγίου, η οποία άνοιξε τον κύκλο αυτής της συζήτησης, «το αν η χρήση της είναι ωφέλιμη ή επιβλαβής για τη δημοσιογραφία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του βαθμού χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, της ποιότητας του software, της επίδρασής του στην ανεξαρτησία του κειμένου, στις δεξιότητες του δημοσιογράφου που χρησιμοποιεί την τεχνολογία και την ικανότητα του συντάκτη να τηρεί τα δημοσιογραφικά και ηθικά standards».

Ήδη στην Ταϋλάνδη η τεχνολογία αξιοποιείται στις δημοσιογραφικές αίθουσες σύνταξης, όπως εξήγησε η Pensopa Sukontarak, δημοσιογράφος στην Thairath tv της χώρας: «αξιοποιείται για δημοσιογραφικά καθήκοντα ρουτίνας, όπως fact – checking, συγκέντρωση πληροφοριών, αποθήκευση δεδομένων, ακόμα και στη σύνταξη ειδήσεων ή στη δημιουργία γραφικής απεικόνισης των ειδήσεων, καθώς θεωρείται ότι όχι μόνο επιταχύνει τη διαδικασία της παραγωγής ειδήσεων αλλά βελτιώνει και την ακρίβεια ενός ρεπορτάζ».

Ομοίως η τεχνολογία έχει τεθεί στην υπηρεσία της δημοσιογραφίας και στη Χιλή με στόχο, όπως επισήμανε στην ομιλία του ο Leonardo Casas, υποδιευθυντής στο BioBioChile, να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των συντακτών και να μειωθεί ο δημοσιογραφικός φόρτος εργασίας, στην κατεύθυνση της έμπνευσης, στην παραγωγή ελκυστικών κειμένων για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στην μείωση μεγάλων κειμένων, ενώ αποτελεί καθημερινό εργαλείο στην απομαγνητοφώνηση ή την μετάφραση ομιλιών».

Στο ερώτημα του για το πώς πρέπει να ενταχθεί η τεχνητή νοημοσύνη στα δημοσιογραφικά εργαλεία την απάντηση έδωσε ο Ray Minseong Kim, επικεφαλής Media Strategy & H-LAB, στην Korea Daily, επισημαίνοντας πως πρέπει «να ορίσουμε τους κανόνες και τα όρια που διατηρούν την δημοσιογραφική ευθύνη. Μόνο έτσι ελπίζουμε να προχωρήσουμε προς μία αναβαθμισμένη δημοσιογραφία».

Αποστολή – ΕΡΤNews: Άννα Παπασωτηρίου

www.ertnews.gr

Read 30 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us