Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022
Κόσμος 06 Αυγούστου 2022

Πούτιν – Ερντογάν: Η ανακοίνωση της Τουρκίας μετά τη συνάντησή τους

Πούτιν – Ερντογάν: Η ανακοίνωση της Τουρκίας μετά τη συνάντησή τους Πούτιν – Ερντογάν: Η ανακοίνωση της Τουρκίας μετά τη συνάντησή τους
Rate this item
(0 votes)

Ύστερα από τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, η Τουρκία προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση:

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση να προωθήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, παρά τις τρέχουσες περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της αναγνώρισης των αμοιβαίων συμφερόντων σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεννόησης, οι ηγέτες που είχαν εκτενείς διαβουλεύσεις για τα θέματα της ατζέντας των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας, την αύξηση του όγκου του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών σύμφωνα με τους καθορισμένους στόχους και σε ισορροπημένη βάση, την ικανοποίηση των προσδοκιών μεταξύ τους, στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.

Συμφώνησαν να προβούν σε συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα που βρίσκονται εδώ και καιρό στην ατζέντα των δύο χωρών σε τομείς όπως οι μεταφορές, το εμπόριο, η γεωργία, η βιομηχανία, τα οικονομικά, ο τουρισμός και οι κατασκευές.

Στο πλαίσιο των περιφερειακών ζητημάτων, οι ηγέτες τόνισαν τη βασική σημασία των ειλικρινών και βασισμένων στην εμπιστοσύνη σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για την εδραίωση περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας.

Επιπρόσθετα, επιβεβαίωσαν ότι οι εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έπαιξαν ρόλο στην επίτευξη της Συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών και προϊόντων διατροφής από τα λιμάνια της Ουκρανίας».

Για τη Συρία

«Επισημαίνοντας τη σημασία που αποδίδουν στην προστασία της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν με αλληλεγγύη και συντονισμό στον αγώνα κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία».

Για τη Λιβύη

«Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ισχυρή τους δέσμευση για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης.

Επεσήμαναν τη σημασία της διεξαγωγής ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων εκλογών στη βάση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης μεταξύ των Λιβύων και επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία της Λιβύης και ιδιοκτησίας της Λιβύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία».

Ανταπόκριση: Στέλιος Μπερμπεράκης

www.ertnews.gr

Read 17 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us