Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022
Κόσμος 10 Αυγούστου 2022

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχή στην Κριμαία – Το Κίεβο βομβάρδισε γέφυρα στη Χερσώνα

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχή στην Κριμαία – Το Κίεβο βομβάρδισε γέφυρα στη Χερσώνα Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχή στην Κριμαία – Το Κίεβο βομβάρδισε γέφυρα στη Χερσώνα
Rate this item
(0 votes)

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε γέφυρα στην περιοχή της Χερσώνας, την οποία έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, μετά τους βομβαρδισμούς που στόχευσαν έναν άλλο μεγάλο άξονα υλικοτεχνικής υποστήριξης στην περιοχή αυτή. Στον απόηχο των εκρήξεων την Τετάρτη στην αεροπορική βάση Σάκι στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία έχει προσαρτήσει η Ρωσία, οι τοπικές αρχές κήρυξαν την γειτονική περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το χτύπημα στη ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία έγινε από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης. Από την επίθεση, ένα άτομο έχασε τη ζωή του και άλλα 14 τραυματίστηκαν.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεση. Είναι άγνωστο αν επρόκειτο για πυραυλική επίθεση, επίθεση με drone ή κάποια επιχείρηση από το έδαφος από σαμποτέρ. Το μόνο που ανέφερε είναι ότι χρησιμοποιήθηκε μια συσκευή αποκλειστικής κατασκευής της Ουκρανίας και -όπως είπε- στην επίθεση πήραν μέρος αντιστασιακοί στην Κριμαία, πιστοί στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έκανε καμία αναφορά στο ποιος έκανε την επίθεση, αλλά τόνισε ότι με το τέλος του πολέμου η Κριμαία θα πρέπει και αυτή να απελευθερωθεί.

«Αυτός ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και ολόκληρης της ελεύθερης Ευρώπης ξεκίνησε με την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την Κριμαία, με την απελευθέρωσή της» είπε χαρακτηριστικά.

Ο διορισθείς από την Ρωσία κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, δήλωσε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, ότι τουλάχιστον 252 κάτοικοι της γειτονικής πόλης Νοβοφιοντόροφκα θα μεταφερθούν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον Αξιόμνοφ, από τις εκρήξεις έχουν υποστεί ζημιές περισσότερες από 60 πολυκατοικίες και 20 εμπορικά καταστήματα. Ο ίδιος υποσχέθηκε στους ιδιοκτήτες των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές αποζημιώσεις 10.000 – 100.000 ρουβλίων (158 – 1.580 ευρώ).

«Κύριος στόχος είναι η ταχύτερη δυνατόν αποκατάσταση των υποδομών, των πολυκατοικιών και των ιδιωτικών κατοικιών στην κατοικημένη περιοχή. Οι βασικές εργασίες που θα δώσουν την δυνατότητα στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν εντός δέκα ημερών», δήλωσε ο Αξιόνοφ, προσθέτοντας ότι η παροχή φυσικού αερίου σε δύο πόλεις έχει διακοπεί προσωρινά. Ανέφερε ότι διεξάγονται έρευνες για τα αίτια των εκρήξεων.

Αξιωματούχοι στη Μόσχα δήλωσαν ότι για τις εκρήξεις ευθύνεται η παραβίαση των κανόνων πυρασφάλειας.

Βομβαρδισμός γέφυρας στη Χερσώνα

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε γέφυρα κοντά στον υδροηλεκτρικό σταθμό Χάχοβκα και την «αχρήστευσε», επισημαίνοντας ότι «ο βομβαρδισμός ήταν ακριβής και αποτελεσματικός».

Στις 8 Αυγούστου, το Κίεβο είχε ανακοινώσει ότι βομβάρδισε άλλη μία γέφυρα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, την Αντονίφσκι, στρατηγικής σημασίας για την υλικοτεχνική υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων.

Στα προάστια της κατεχόμενης πόλης Χερσώνα, αυτή η γέφυρα πάνω από τον Δνείπερο είχε ήδη στοχοποιηθεί και καταστραφεί μερικώς στις 27 Ιουλίου, αναγκάζοντας τον ρωσικό στρατό να εγκαταστήσει κινητές γέφυρες.

Η Χερσώνα, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το μέτωπο του πολέμου. Ζωτικής σημασίας για την ουκρανική γεωργία, η περιοχή είναι επίσης στρατηγικής σημασίας γιατί συνορεύει με τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν ότι διεξάγουν μια αργή αντεπίθεση στο νότιο τμήμα της χώρας εδώ και αρκετές εβδομάδες, η οποία, σύμφωνα με το Κίεβο, κατέστησε δυνατή την ανακατάληψη δεκάδων χωριών από τον ρωσικό στρατό.

Πηγές: ΕΡΤ, AFP, dpa, Ukrinfrom, NovayaGazeta.europe, NYT, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ

 

 

www.ertnews.gr

Read 15 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us