Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
Κόσμος 25 Ιουνίου 2024

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα δηλώσει ένοχος σε συμφωνία με τις ΗΠΑ – WikiLeaks: Eλεύθερος o Ασάνζ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα δηλώσει ένοχος σε συμφωνία με τις ΗΠΑ – WikiLeaks: Eλεύθερος o Ασάνζ Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα δηλώσει ένοχος σε συμφωνία με τις ΗΠΑ – WikiLeaks: Eλεύθερος o Ασάνζ
Rate this item
(0 votes)

Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ θα ομολογήσει την ενοχή του σε μια συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που θα επιλύσει ένα μακροχρόνιο νομικό σήριαλ που εκτεινόταν σε πολλές ηπείρους και είχε ως επίκεντρο τη δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν αργά τη Δευτέρα.

Ο Ασάνζ έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των Μαριανών Νήσων, μιας αμερικανικής κοινοπολιτείας στον δυτικό Ειρηνικό, για να δηλώσει ένοχος για την κατηγορία του νόμου περί κατασκοπείας για συνωμοσία με σκοπό την παράνομη απόκτηση και διάδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών εθνικής άμυνας, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε επιστολή που κατατέθηκε στο δικαστήριο.

Η ομολογία ενοχής, η οποία πρέπει να εγκριθεί από δικαστή, φέρνει μια αιφνιδιαστική κατάληξη σε μια ποινική υπόθεση διεθνούς ίντριγκας και στην πολυετή καταδίωξη της αμερικανικής κυβέρνησης ενός εκδότη του οποίου ο εξαιρετικά δημοφιλής ιστότοπος κοινοποίησης απόρρητων πληροφοριών τον έκανε αιτία για πολλούς υπέρμαχους της ελευθερίας του Τύπου, οι οποίοι δήλωσαν ότι ενήργησε ως δημοσιογράφος για να αποκαλύψει παρανομίες του αμερικανικού στρατού. Οι ερευνητές, αντίθετα, έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι ενέργειές του παραβίασαν νόμους που αποσκοπούσαν στην προστασία ευαίσθητων πληροφοριών και έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Αναμένεται να επιστρέψει στην Αυστραλία μετά την απολογία του και την καταδίκη του, η οποία έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Τετάρτης, τοπική ώρα, στο Σαϊπάν, το μεγαλύτερο νησί των Μαριάνα Νήσων. Η ακροαματική διαδικασία διεξάγεται εκεί λόγω της αντίθεσης του Ασάνζ να ταξιδέψει στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και της εγγύτητας του δικαστηρίου με την Αυστραλία.

WikiLeaks: Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος και αναχώρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος και αναχώρησε τη Δευτέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο, όπου ήταν έγκλειστος επί πέντε χρόνια, ανέφερε το WikiLeaks μετά την αποκάλυψη για συμφωνία περί ομολογίας ενοχής του 52χρονου.

Σύμφωνα με το WikiLeaks, ο 52χρονος Αυστραλός αναχώρησε από τη φυλακή του Μπέλμαρς το πρωί της Δευτέρας και το απόγευμα αφέθηκε ελεύθερος στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, από όπου επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος και εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: AP, AFP

www.ertnews.gr

Read 14 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us