Σάββατο, 04 Μαΐου 2024
Κόσμος 09 Σεπτεμβρίου 2023

Μαρόκο: Πάνω από 800 οι νεκροί από τον σεισμό των 7 Ρίχτερ – Περισσότεροι από 672 οι τραυματίες – Συγκλονιστικά βίντεο

Μαρόκο: Πάνω από 800 οι νεκροί από τον σεισμό των 7 Ρίχτερ – Περισσότεροι από 672 οι τραυματίες – Συγκλονιστικά βίντεο Μαρόκο: Πάνω από 800 οι νεκροί από τον σεισμό των 7 Ρίχτερ – Περισσότεροι από 672 οι τραυματίες – Συγκλονιστικά βίντεο
Rate this item
(0 votes)

MOROCCO-QUAKE

Ανείπωτη τραγωδία στο Μαρόκο. Τουλάχιστον 820 νεκροί, 672 τραυματίες και τεράστιες υλικές ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρότατο σεισμό των 7 Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα κοντά στο Μαρακές. Τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, και εκφράζονται φόβοι για μεγάλη αύξηση των θυμάτων. 
Καλά στην υγεία τους οι 20 Έλληνες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο των γεωπάρκων της UNESCO στο Μαρακές. 

Το επίκεντρο ήταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές και έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις, που σείονταν για 20 δευτερόλεπτα. Οι εικόνες που ακολούθησαν συγκλονίζουν. Ακόμη και όσοι κατόρθωσαν να απεγκλωβιστούν κινδυνεύουν από κτίρια που καταρρέουν το ένα πίσω από το άλλο.

Είκοσι Έλληνες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο των γεωπάρκων της UNESCO στο Μαρακές με 1.500 συμμετέχοντες από 50 χώρες φαίνεται ότι είναι καλά, όπως διαβεβαίωσε ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου των Γεωπάρκων και διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Ζούρου «την ώρα του σεισμού σύνεδροι συμμετείχαν σε επίσημο δείπνο στο ισόγειο νεόδμητης οικοδομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μαρακές. Πραγματικά νιώσαμε τον σεισμό με ιδιαίτερη ένταση. Η αίσθηση του σεισμού ήταν τρομακτική».

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα βουνά High Atlas, 71 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μαρακές. Όμως οι εικόνες δείχνουν σημαντικές ζημιές στην πόλη που ήταν γεμάτη από τουρίστες, όπως επισημαίνει το BBC, υπενθυμίζοντας ότι το ιστορικό κέντρο είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Oλόκληρες συνοικίες έχουν μετατραπεί σε ερείπια και κραυγές για βοήθεια ακούγονται από παντού, σύμφωνα με μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με γυμνά χέρια προσπαθούν να σώσουν εγκλωβισμένους

Σε φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται συντρίμμια σπιτιών στους δρόμους του πόλης, αλλά και αυτοκίνητα πλακωμένα από πέτρες. Κάτοικοι προσπαθούν με τα χέρια να απομακρύνουν τα συντρίμμια αναζητώντας εγκλωβισμένους, εν αναμονή των βαρέων μηχανημάτων, δήλωσε ο κάτοικος Ιντ Ουααζίζ Χάσαν.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανέφερε ότι μετασεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών σημειώθηκε 19 λεπτά αργότερα. Xιλιάδες σεισμοπαθείς πέρασαν τη νύχτα με κουβέρτες ξαπλωμένοι στους δρόμους.

Το τέμενος Koutoubia του 12ου αιώνα ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα του Μαρακές, υπέστη μεγάλες ζημιές. Ο μιναρές του μήκους 69 μέτρων είναι γνωστός ως «στέγη του Μαρακές». Τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες στις οποίες φαίνεται ένα κομμάτι ενός μιναρέ στην διάσημη πλατεία Τζεμάα ελ Φνα, στη Μεδίνα του Μαρακές.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δρόμοι που οδηγούν στην ορεινή περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού είναι μποτιλιαρισμένοι με οχήματα αλλά και φραγμένοι από βράχους που κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετακινηθούν ασθενοφόρα και συνεργεία διάσωσης.

Μηνύματα υποστήριξης από όλο τον κόσμο

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, εν μέσω της συνοδου των G20, έγραψε ότι «η Ινδία είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στο Μαρόκο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν την κυβέρνηση του Μαρόκου ».

Επιφανειακός σεισμός και γι ‘αυτό επικίνδυνος

Μόλις 18 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, ο σεισμός χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Οι σεισμοί είναι σχετικά σπάνιοι στη Βόρεια Αφρική και ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή.

Το 1960, σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη μαροκινή πόλη Αγκαντίρ και προκάλεσε χιλιάδες θανάτους.

Ο σεισμός του Αγκαντίρ προκάλεσε αλλαγές στους κατασκευαστικούς κανόνες στο Μαρόκο, αλλά πολλά κτίρια, ειδικά αγροτικά σπίτια, δεν είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν τέτοιους σεισμούς.

Το 2004, ένας σεισμός 6,4 Ρίχτερ κοντά στην παραλιακή πόλη Al Hoceima της Μεσογείου άφησε περισσότερους από 600 νεκρούς.

Ο σεισμός της Παρασκευής έγινε αισθητός μέχρι την Πορτογαλία και την Αλγερία.

www.ertnews.gr

Read 36 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us