Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022
Κόσμος 16 Ιανουαρίου 2022

Διευκρινίσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ΕΡΤ για τον αγωγό EastMed

Διευκρινίσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ΕΡΤ για τον αγωγό EastMed Διευκρινίσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ΕΡΤ για τον αγωγό EastMed
Rate this item
(0 votes)

Νέες διευκρινίσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον αγωγό EastMed και την ενέργεια, αυτή την φορά με αφορμή παλαιότερες δηλώσεις του συμβούλου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Άμος Χόχσταϊν που προβάλλονται σε ντοκιμαντέρ του τουρκικού TRT. Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ είπε στην ΕΡΤ ότι «ο κ. Χόχσταϊν ήταν ιδιώτης όταν έκανε αυτές τις παρατηρήσεις. Ο κ. Χόχσταϊν υποστηρίζει πλήρως την ενίσχυση της ενεργειακής διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Ο κ. Χόχσταϊν και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό να μετατοπίσουμε το ενδιαφέρον μας στην ηλεκτρική ενέργεια και τους διασυνδετήριους αγωγούς».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενεργειακή ασφάλεια και συνδεσιμότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Ευρώπη θα συνδέσει τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ τους και με την Ευρώπη, επιτρέποντας μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προς όφελος των εθνών της περιοχής. Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο προς την Κύπρο και την Ελλάδα, και την προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης. Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθήσουν και στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Αυτά τα έργα θα ανοίξουν το δρόμο για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στην περιοχή και την Ευρώπη. Σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι -περισσότερο από ποτέ- ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τις περιφερειακές σχέσεις και να προωθήσουμε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις προτεραιότητες των ΗΠΑ για το κλίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν με κριτικό μάτι τα νέα έργα υποδομής ορυκτών καυσίμων για να διασφαλίσουν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ δεν κατευθύνεται σε πηγές άνθρακα και δεν θα οδηγήσει στο μέλλον σε περιουσιακά στοιχεία που δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν καθώς επιταχύνουμε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Υποστηρίζουμε ορισμένα υπάρχοντα έργα που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποιούν τις προμήθειες φυσικού αερίου, όπως η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης Αλεξανδρούπολης (FSRU) και οι διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, που θα ολοκληρωθούν πολύ νωρίτερα και πολύ σύντομα».

Ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

www.ertnews.gr

Read 36 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us