![Hakan Fidan](https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2024/01/AP23342641123921-scaled.jpg)
Η Σομαλία και η Αιθιοπία, γειτονικές χώρες στο Κέρας της Αφρικής με ταραχώδη ιστορία, συναντήθηκαν στην Τουρκία τη Δευτέρα και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τον διάλογο για να προσπαθήσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τους ομολόγους του από τη Σομαλία και την Αιθιοπία στην πρωτεύουσα Άγκυρα, όπου «συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συνεχιζόμενο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων τους και τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας», σύμφωνα με κοινή δήλωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Σομαλία και η Αιθιοπία ευχαρίστησαν επίσης την Τουρκία για τον ρόλο της ως διαμεσολαβήτριας.
«Νομίζω ότι σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο σήμερα», είπε ο Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του. «Υπό το φως των όσων ακούσαμε σήμερα, έχουμε ελπίδα για το μέλλον», πρόσθεσε.
Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις 2 Σεπτεμβρίου.
Οι εντάσεις μεταξύ της Σομαλίας και της Αιθιοπίας, που ξέσπασαν σε πόλεμο δύο φορές στα τέλη του 20ου αιώνα, έχουν εκτοξευθεί φέτος μετά την υπογραφή της Αντίς Αμπέμπα με μνημόνιο κατανόησης με τη Σομαλιλάνδη που δίνει στην Αιθιοπία – μια από τις μεγαλύτερες χώρες θύλακες στον κόσμο – πρόσβαση στη θάλασσα.
Σύμφωνα με τη συμφωνία της 1ης Ιανουαρίου, η Somaliland συμφωνεί να μισθώσει 20 χιλιόμετρα ακτογραμμής για 50 χρόνια στην Αιθιοπία, η οποία θέλει να δημιουργήσει μια ναυτική βάση και εμπορικό λιμάνι εκεί.
Αντίθετα, η Σομαλιλάνδη, η οποία κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Σομαλία το 1991, είπε ότι η Αιθιοπία θα αναγνωρίσει επίσημα την ύπαρξή της. Η Αντίς Αμπέμπα δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη.
Η διαμάχη προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες για τη σταθερότητα του Κέρατος της Αφρικής, σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν ζητήσει σεβασμό για την κυριαρχία της Σομαλίας.
Πηγή: agerpres.ro
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
www.ertnews.gr