Σάββατο, 27 Απριλίου 2024
Επικαιρότητα 29 Μαρτίου 2024

Κ. Αγραπιδάς (υπ. Εργασίας): Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει στην αύξηση και των υπόλοιπων μισθών (audio)

Κ. Αγραπιδάς (υπ. Εργασίας): Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει στην αύξηση και των υπόλοιπων μισθών (audio) Κ. Αγραπιδάς (υπ. Εργασίας): Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει στην αύξηση και των υπόλοιπων μισθών (audio) Κ. Αγραπιδάς (υπ. Εργασίας): Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει στην αύξηση και των υπόλοιπων μισθών (audio)
Rate this item
(0 votes)

μισθος

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει αυξητικά και τους υπόλοιπους μισθούς μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και των ατομικών συμβάσεων εργασίας. 

Αυτό τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας.

Ο κ. Αγραπιδάς ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, αυξάνεται στα 830 ευρώ, δηλαδή έχουμε αύξηση 50 ευρώ, ενώ αυξάνεται και το κατώτατο ημερομίσθιο που αφορά τους εργατοτεχνίτες οι οποίοι αμείβονται με ημερομίσθιο. Επίσης, ο κατώτατος μισθός πλέον συνδυάζεται και με τριετίες. Δηλαδή έχει μία τριετία πριν το 2012, παίρνει και μια προσαύξηση 10%. Εάν έχει δύο τριετίες η προσαύξηση είναι 20% και αν έχει τρεις τριετίες φτάνει στα 30 ευρώ.

 Άρα εδώ έχουμε μία επιπρόσθετη αύξηση στον κατώτατο μισθό, διότι τα προηγούμενα έτη οι τριετίες χορηγούνταν μεν, αλλά δεν ήταν υποχρεωτικά. Αυτό είναι ένα νέο δεδομένο το οποίο ενισχύει το εισόδημα των εργαζομένων που κινούνται στα όρια του κατώτατου μισθού, εξήγησε ο κ. Αγραπιδάς.

Αναφέρθηκε επίσης στο φαινόμενο της «διάχυσης», καθώς δημιουργείται μια αυξητική τάση στους μισθούς που είναι κοντά στον κατώτατο μισθό και αυτό θα επιφέρει μία μέση αύξηση και των υπολοίπων μισθών. «Πρέπει να το λάβουμε και αυτό υπόψη» είπε.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εργασίας είπε επίσης ότι αυξάνονται και επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας που συνδέεται με τον κατώτατο μισθό καθώς και οι ειδικές παροχές μητρότητας, οι γονικές άδειες και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα, οι ωφελούμενοι που παρακολουθούν κάποια προγράμματα και αμείβονται και ομοίως η αμοιβή τους είναι με βάση τον κατώτατο μισθό, επηρεάζονται και αυτοί.  

Ο κ. Αγραπιδάς επισήμανε ότι με τον κατώτατο μισθό αμείβονται κυρίως επιχειρήσεις που είναι στον χώρο της εστίασης και του τουρισμού, «αν και εκεί υπάρχουν δύο συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είναι στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό επισιτισμό, όπου τα επίπεδα αμοιβών είναι υψηλότερα». Είναι στο λιανικό εμπόριο κυρίως, όπου εκεί οι αμοιβές είναι με βάση τον κατώτατο. Και είναι γεγονός ότι αυτό δημιουργεί ορισμένα ζητήματα όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις, ανεβάζοντας, κατά κάποιο τρόπο το κόστος, σημείωσε. Από την άλλη όμως, πρόσθεσε, δημιουργείται ζήτηση αυξημένη στην αγορά εργασίας. Διότι και με βάση την οικονομική θεωρία, το ποσό του κατώτατου μισθού πηγαίνει κυρίως στην κατανάλωση για να καλύψει τις βασικές ανάγκες. «Άρα οι επιχειρήσεις θεωρώ ότι έχουν ένα όφελος διότι αυξάνεται η ζήτηση στην οικονομία» κατέληξε ο κ. Αγραπιδάς.

www.ertnews.gr

Read 23 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us