Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021
Ειδήσεις 21 Οκτωβρίου 2021

Στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το ν/σ για τα διπλώματα οδήγησης – Τι αλλάζει

Στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το ν/σ για τα διπλώματα οδήγησης – Τι αλλάζει Στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το ν/σ για τα διπλώματα οδήγησης – Τι αλλάζει Στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το ν/σ για τα διπλώματα οδήγησης – Τι αλλάζει
Rate this item
(0 votes)

Το νέο ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο του νομοσχεδίου «Οδηγώντας με Ασφάλεια» περιέγραψε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε συναίνεση, μακριά από κομματικά στεγανά.

Οδική ασφάλεια σημαίνει καλύτεροι δρόμοι, καλύτερα οχήματα, αλλά πρώτα απ’ όλα σημαίνει και καλύτεροι οδηγοί τόνισε ο κ. Καραμανλής. Υπογράμμισε ότι κεντρικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να σταματήσουν τα φαινόμενα διαφθοράς στις εξετάσεις για τις άδειες οδήγησης, να διασφαλιστεί η αξιοκρατία αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους νέους των 17 ετών να δώσουν εξετάσεις οδήγησης και να αποκτήσουν προσωρινή άδεια οδήγησης.

“Πρέπει να μπει οριστικό τέλος στο επικίνδυνο ελληνικό φαινόμενο, ορισμένοι νέοι οδηγοί, πρώτα να παίρνουν το δίπλωμα και μετά, στο δρόμο, να μαθαίνουν να οδηγούν. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο”, σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Σημείωσε δε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε κάνει ένα “πρόχειρο” νομοσχέδιο, το οποίο – όχι μόνο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα – αλλά αντιθέτως δημιούργησε νέα προβλήματα όπως για παράδειγμα ήταν η διάταξη για τις κάμερες που την απέρριψε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ή ήταν οι 150.000 υποψήφιοι οδηγοί που περίμεναν να δώσουν εξετάσεις.

Οι 4 άξονες για το αδιάβλητο των εξετάσεων

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέλυσε τους τέσσερις βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που προάγει το αδιάβλητο των εξετάσεων οι οποίοι είναι:

 • κάμερες κατά την διάρκεια των εξετάσεων
 • διεύρυνση του σώματος των εξεταστών
 • επόπτες
 • αλλαγή θέσης των εξεταστών

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι:

 •  Βάζουμε κάμερα μέσα στο όχημα κατά την διάρκεια της εξέτασης, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την έγγραφη συγκατάθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Οι κάμερες θα ανήκουν στο Υπουργείο, θα εγκαθίστανται στο όχημα ειδικά για τις εξετάσεις και το υλικό θα αποθηκεύεται και θα διατηρείται για ρεαλιστικό, νόμιμο χρονικό διάστημα.
  Σε αυτό το χρόνο, το υλικό μπορεί να εξεταστεί είτε δειγματοληπτικά είτε αν γίνει κάποια καταγγελία. Μάλιστα, αν ο νέος οδηγός προκαλέσει ατύχημα, τότε αυτομάτως το καταγεγραμμένο οπτικοακουστικό υλικό θα εξεταστεί για να διαπιστωθεί αν έχει υπάρξει παρατυπία κατά την εξέταση του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 • Διευρύνουμε το σώμα των εξεταστών. Πέρα από τους ήδη υπάρχοντες, δίνουμε την δυνατότητα και σε όποιον άλλον δημόσιο υπάλληλο το επιθυμεί, αφού περάσει φυσικά τη σχετική εκπαίδευση και πιστοποιηθεί, να γίνει και αυτός εξεταστής.
  Έτσι σπάμε τα κυκλώματα, ενώ θα έχουμε καλά εκπαιδευμένους και περισσότερους εξεταστές, ώστε να προχωράει και πιο γρήγορα το πρόγραμμα των εξετάσεων.
 • Δημιουργούμε ένα νέο θεσμό, τους επόπτες.
  Αυτοί θα είναι μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας, όσοι το επιθυμούν, οι οποίοι επίσης θα περνούν από ειδική εκπαίδευση και θα λαμβάνουν πιστοποίηση, ώστε στη συνέχεια να μπαίνουν μέσα στο όχημα κατά την εξέταση και να εποπτεύουν τη διαδικασία, είτε δειγματοληπτικά είτε επειδή υπάρχουν υπόνοιες.
 • Η θέση του εκπαιδευτή κατά την εξεταστική διαδικασία. Βάζουμε τον εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να παρέμβει υπέρ του εξεταζόμενου.

Ο υπουργός ανέφερε ότι αναμένει με ενδιαφέρον και την αυριανή συζήτηση με τους Φορείς ώστε “να καταλήξουμε στις τελικές αποφάσεις. Άλλωστε εμείς δεν είμαστε δογματικοί, δεν είμαστε κολλημένοι, αν τελικά δούμε ότι κάτι δεν είναι σωστό το αλλάζουμε”.

Με όλους αυτούς τους τρόπους πιστεύω ότι διασφαλίζουμε πως οι εξετάσεις πλέον θα είναι αδιάβλητες. Και άρα, πως θα έχουμε πολύ καλύτερους νέους οδηγούς στο δρόμο. Και για αυτόν το λόγο, πλέον έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και ένα βήμα παραπάνω προς τους νέους μας.

Άδεια οδήγησης στους 17χρονους

Αναφερόμενος στις άδειες οδήγησης στους 17χρονους, ο κ. Καραμανλής ανέφερε: “Καθιερώνουμε τη δυνατότητα εξέτασης για νέους 17 ετών και θεσπίζουμε τη δυνατότητα απόκτησης προσωρινής άδειας οδήγησης, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να οδηγούν κανονικά, αρκεί να έχουν και έναν έμπειρο οδηγό δίπλα τους“, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι άλλος ένας τρόπος να δείξουμε ότι εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας, τους νέους μας.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι “τους έχουμε δώσει τη δυνατότητα να ψηφίζουν, τους έχουμε φορτώσει με ευθύνες και υποχρεώσεις, και είναι δίκιο να τους δώσουμε και μία νέα δυνατότητα, την οποία στο κάτω κάτω αξίζουν κι έχουν την ωριμότητα να την αξιοποιήσουν”.

Ειδικές προβλέψεις

Το νέο νομοσχέδιο εισάγει ειδικές διατάξεις για άτομα με αναπηρίες, για όσους υποψήφιους οδηγούς δεν μιλούν καλά ελληνικά αλλά και για τα ιστορικά οχήματα.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς

www.ertnews.gr

Read 8 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us