Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021
Ειδήσεις 14 Μαΐου 2021

ΣτΕ: Πράσινο φως για τα έργα στην περιοχή του Ελληνικού

ΣτΕ: Πράσινο φως για τα έργα στην περιοχή του Ελληνικού ΣτΕ: Πράσινο φως για τα έργα στην περιοχή του Ελληνικού ΣτΕ: Πράσινο φως για τα έργα στην περιοχή του Ελληνικού
Rate this item
(0 votes)

Με δύο νέες αποφάσεις της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά πλειοψηφία, έδωσε την έγκρισή της για να προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή του Μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού που έχει σχεδιάσει η Lamda.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε αιτήσεις ακυρώσεως κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού, οι οποίοι υποστήριζαν ότι τμήματα του Μητροπολιτικού Πόλου στην περιοχή του Ελληνικού Αττικής είχαν δασικό χαρακτήρα.

Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι ότι όταν μια περιοχή, έστω δασικού χαρακτήρα, είχε αλλάξει προορισμό πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 και αυτό δεν είχε γίνει αυθαίρετα, αλλά βάσει διοικητικής πράξης εξοπλισμένης με το τεκμήριο νομιμότητας, η περιοχή αυτή δεν διέπεται, πλέον, από τη δασική νομοθεσία.

Έτσι και έγινε και στην περίπτωση του Μητροπολιτικού Πόλου του Ελληνικού, κατά το ΣτΕ, γιατί το μεγαλύτερο μέρος του, ακόμη και αν είχε δασικό χαρακτήρα κατά το παρελθόν, είχε, πάντως, αλλάξει προορισμό μετά την έκδοση των πράξεων αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τη λειτουργία του τότε κρατικού αερολιμένα, πολύ πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975.

Αντίθετα, η μειοψηφία 6 συμβούλων Επικρατείας εξέφρασε την άποψη, ότι ήταν αναγκαία η πράξη των δασικών οργάνων για τον χαρακτηρισμό ως δασικών ή όχι των τμημάτων με βλάστηση. Ως εκ τούτου, δεν ήταν για αυτούς «αλυσιτελής», δηλ. περιττή η εξέταση της νομιμότητας των πράξεων που είχαν τις εν λόγω εκτάσεις ως μη δασικές διότι αποτελούσαν τεχνητές φυτείες.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

www.ertnews.gr

Read 13 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us