Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
Ειδήσεις 11 Ιουνίου 2024

Σε κλοιό καύσωνα: Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός – Κλειστά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία σε πολλές περιοχές

Σε κλοιό καύσωνα: Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός  – Κλειστά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία σε πολλές περιοχές Σε κλοιό καύσωνα: Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός – Κλειστά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία σε πολλές περιοχές Σε κλοιό καύσωνα: Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός – Κλειστά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία σε πολλές περιοχές
Rate this item
(0 votes)

KAYSWNAS-2

«Καμίνι» η χώρα από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη με ακραίες θερμοκρασίες, που θα συνοδεύονται από αφρικανική σκόνη, δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο υδράργυρος θα ξεπεράσει κατά τόπους  τους 42 βαθμούς. Είναι οι πιο υψηλές από τον Ιούνιο του 1890. 

Στον δήμο Αθηναίων και σε πολλούς άλλους δήμους νηπιαγωγεία και τα δημοτικά δεν θα λειτουργήσουν Τετάρτη και την Πέμπτη, ωστόσο Γυμνάσια και Λύκεια θα μείνουν ανοιχτά ώστε να διεξαχθούν κανονικά οι προαγωγικές και οι πανελλαδικές εξετάσεις. Το δημόσιο λειτουργεί με τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο.

Πρόκειται για τον πρώτο καύσωνα που συμβαίνει τόσο νωρίς, αρχές Ιουνίου, εδώ και δεκαετίες. Πριν καν μπει ακόμα και ημερολογιακά το καλοκαίρι.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή, αφού οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για θερμοκρασίες που ενδεχομένως να ξεπεράσουν ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Εγκύκλιος του υπ. εσωτερικών προτείνει από σήμερα έως και Πέμπτη τηλεργασία για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων κλειστά θα παραμείνουν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά την Τετάρτη και την Πέμπτη λόγω καύσωνα.

Κλειστά θα είναι και στην Πάτρα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, την Τετάρτη και την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων, όπως επίσης και στον Δήμο Λαρισαίων.

Οι Πανελλαδικές και ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές του γυμνασίου και της α + β λυκείου θα διεξαχθούν κανονικά. Η εγκύκλιος του υπουργείου παιδείας αναφέρει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά και ανεμιστήρες δαπέδου, όπου υπάρχουν. Να υπάρχει διάθεση νερών και χυμών στους μαθητές.

Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που έχουν στην ευθύνη τους δημοτικά και νηπιαγωγεία σε περιοχές, όπως της Αττικής, της Ανατολικής Στερεάς, της Ανατολικής Πελοποννήσου, θα πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειές τους με τους δήμους για ενδεχόμενο κλείσιμο των σχολείων της πρωτοβάθμιας όπου κριθεί απαραίτητο. Γίνεται σύσταση στα σχολεία που θα λειτουργήσουν οι μαθητές να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να υπάρχει μειωμένη αθλητική δραστηριότητα.

Στη λήψη έκτακτων μέτρων προχωρά και ο Δήμος Αθηναίων. Σε όσους παραστεί ανάγκη μπορούν να επικοινωνήσουν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595 ή με τη «Γραμμή Καύσωνα» των Δημοτικών Ιατρείων στο 210 3638049, καθημερινά από τις 8.30 το πρωί έως τις 7.30 το απόγευμα, για να λάβουν συμβουλές και οδηγίες.

Για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, οι επτά Λέσχες Φιλίας του Δήμου θα λειτουργούν 9 π.μ. – 9 μ.μ., ως κλιματιζόμενοι χώροι.

Δράση για την πρόληψη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την προστασία από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, έκανε ο ελληνικός ερυθρός σταυρός στην Πλατεία Συντάγματος, με διανομή εμφιαλωμένων παγωμένων νερών στους πολίτες.

Υψηλές θερμοκρασίες και στη Λάρισα, όπου διαχρονικά το θερμόμετρο σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο. Δύσκολες οι συνθήκες και για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

Αν και δεν μπορούμε να έχουμε προβλέψεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ενδείξεις, λένε οι ειδικοί, είναι ότι θα έχουμε ένα έντονο καλοκαίρι με παρατεταμένους καύσωνες, αλλά και έντονα φαινόμενα με βροχοπτώσεις.

Στο επίπεδο 4 ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές λόγω της παρατεταμένης ζέστης και της ξηρασίας. Σε αυξημένη ετοιμότητα πυροσβεστική και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, ενώ  η κυκλοφορία σε δασικούς δρόμους και πάρκα απαγορεύεται.

Σχετική είδηση

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα – Τετάρτη και Πέμπτη οι πιο ψηλές θερμοκρασίες

www.ertnews.gr

Read 29 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us