Σε μια χρονική στιγμή που παρατηρούνται εντεινόμενες γεωπολιτικές ανακατατάξεις αλλά και έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για όλα τα επίκαιρα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Η ατζέντα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά ζητήματα αλλά και τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.
Την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επεσήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης.
«Ο Στέφανος Κασσελάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες, τονίζοντας ότι η ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι θετική, αλλά ο διάλογος πρέπει να προωθηθεί στη βάση της ειλικρίνειας, του αμοιβαίου σεβασμού και του διεθνούς δικαίου, με την Ελλάδα να καθιστά σαφείς τις κόκκινες γραμμές της», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την ενεργή συμμετοχή της ΕΕ ζητεί το ΠΑΣΟΚ. «Είμαστε πενήντα χρόνια μετά από την κυπριακή τραγωδία και πρέπει όλοι να συμβάλουμε για την επανέναρξη του διαλόγου βάσει των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. […] Όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πρέπει να προσπαθήσουμε να ξανασυζητήσουμε. Δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να επιτρέψουμε να επιβληθεί η ατζέντα Ερντογάν για τη διχοτόμηση του νησιού», είπε ο Ν. Ανδρουλάκης.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ενημερώθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς.
Ακολούθησαν οι πρόεδροι της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, και των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας θα ενημερωθεί από τον υπουργό την ερχόμενη Τετάρτη.
Το ισχυρότατο μήνυμα ότι η Κύπρος δεν βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα έστειλε σήμερα, προς πάσα κατεύθυνση, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Κύπρο.
Μιλώντας μετά από τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ο ΥΕΘΑ στάθηκε ιδιαίτερα στο συμβολισμό της επίσκεψής του στη Μεγαλόνησο και επανέλαβε ότι η επιλογή της ημερομηνίας σαφώς και δεν ήταν τυχαία.
Η Ελλάδα εξήγησε, μιλώντας στο κτήριο το οποίο όπως και το Προεδρικό Μέγαρο φλεγόταν τέτοια μέρα πριν από ακριβώς πενήντα χρόνια μετά την εκδήλωση του Πραξικοπήματος της Χούντας του Ιωαννίδη ο κ. Δένδιας διατράνωσε την αποφασιστικότητα των Αθηνών να σταθούν δίπλα από την Κύπρο με έργα, στον αγώνα της για εθνική επιβίωση.
Ν. Χριστοδουλίδης: Ουσιαστική η στήριξη της Αθήνας
Ενωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε γίνει δεκτός στο Προεδρικό από τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη. Υποδεχόμενος τον Έλληνα υπουργό ο Κύπριος Πρόεδρος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η σημερινή ελληνική Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στην Κύπρο και στον αγώνα που διεξάγει για απελευθέρωση και επανένωση, όχι απλά με ωραίες δηλώσεις αλλά με ουσιαστικές ενέργειες. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καλωσόρισε τον ΥΕΘΑ με ιδιαίτερη χαρά στην Κύπρο, όπως είπε, υπενθυμίζοντας τη μακροχρόνια φιλία που τους συνδέει έχοντας υπάρξει και «συνάδελφοι»-ομόλογοι στο τιμόνι των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στάθηκε στη διάσταση και την ιδιαιτερότητα της «πολύ εύστοχης», όπως τη χαρακτήρισε, παρουσίας, σήμερα ανήμερα του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 , του κ. Δένδια στην Κύπρο, μιας παρουσίας που στέλνει, όπως ανέφερε, και πολύ συγκεκριμένα μηνύματα για τον σαφή διαχωρισμό των ευθυνών της Χούντας των Αθηνών.
Ο ΠτΔ τόνισε ότι οι ελληνικές Κυβερνήσεις έκτοτε είναι πάντα δίπλα στον κυπριακό Ελληνισμό στην προσπάθεια που ένα και μοναδικό στόχο έχει την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, υποδεικνύοντας πως σε αυτή την προσπάθεια τόσο η σημερινή ελληνική Κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο κ. Δένδιας προσωπικά, στέκονται δίπλα στην Κύπρο, όχι απλά μέσα από ωραίες δηλώσεις αλλά μέσα από ουσιαστικές ενέργειες.
ΥΕΘΑ: Είθε να λυθεί το Κυπριακό στη θητεία σας
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμύνης είπε στον κ. Χριστοδουλίδη ότι προφανώς και δεν επελέγη η 15η Ιουλίου τυχαία αλλά και πως ο ίδιος αντιλαμβάνεται απόλυτα τον συμβολισμό της ημέρας. Επανέλαβε δε πως η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος είχε «τραγικές συνέπειες».
«Απ’ εκεί και πέρα ο Ελληνισμός έχει ακολουθήσει μια διαφορετική τροχιά, οι σχέσεις μας είναι αυτές που πρέπει να είναι, με εγκαρδιότητα, με αγάπη και με ενδιαφέρον για την επίλυση του μεγάλου εθνικού θέματος» τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιωθεί επί της Προεδρίας του «να ξεφύγουμε από αυτά τα 50 χρόνια κατοχής και διχασμού».
ΥΠΕΞ Κύπρου: Συνεχής η συνεργασία
Την κοινή δέσμευση Κύπρου και Ελλάδας για καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεχή επιδίωξη της αποτελεσματικότερης μεταξύ τους συνεργασίας τόνισε ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο Υπουργείο Αμύνης στη Λευκωσία.
Η 15η Ιουλίου αποτελεί μια ημέρα υπόμνησης του ολέθρου και της καταστροφής που υπέστη η πατρίδα μας, μια ημέρα μνήμης και τιμής για όσους έπεσαν στην προσπάθεια προάσπισης της δημοκρατίας και εφαλτήριο προβληματισμού, αναστοχασμού και παραδοχής των λαθών του παρελθόντος, ανέφερε ο κ. Πάλμας.
Ευχαριστώντας τον Έλληνα Υπουργό για την επίσκεψή του, είπε ότι τόσο η σημερινή παρουσία του στην Κύπρο, όσο και η πολύ συχνή μεταξύ τους επικοινωνία αποτελεί μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη της άρτιας συνεργασίας των δύο χωρών στα θέματα που άπτονται της άμυνας και ασφάλειας.
«Πυλώνες σταθερότητας» Ελλάδα και Κύπρος
Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας είπε ότι οι δυο χώρες εργάζονται, ως πυλώνες σταθερότητας, για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή και συνεισφέρουν στην προσπάθεια διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και προστασίας των ευρωπαϊκών οικονομιών, προσθέτοντας επίσης ότι η επιχείρηση Αμάλθεια καταδεικνύει τον πρωτεύοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΚΔ στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.
Υπογράμμισε επίσης, τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η 15η Ιουλίου αποτελεί μια ημέρα υπόμνησης του ολέθρου και της καταστροφής που υπέστη η πατρίδα μας, μια ημέρα μνήμης και τιμής για όσους έπεσαν στην προσπάθεια προάσπισης της δημοκρατίας και εφαλτήριο προβληματισμού, αναστοχασμού και παραδοχής των λαθών του παρελθόντος, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Πάλμας.
Ευχαριστώντας τον Έλληνα Υπουργό για την επίσκεψή του, είπε ότι τόσο η σημερινή παρουσία του στην Κύπρο, όσο και η πολύ συχνή μεταξύ τους επικοινωνία αποτελεί μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη της άρτιας συνεργασίας των δύο χωρών στα θέματα που άπτονται της άμυνας και ασφάλειας.
Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας είπε ότι σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από τις 15 Ιουλίου 1974, ημερομηνία του χουντικού πραξικοπήματος στην Κύπρο, ενός εθνοκάπηλου, όπως είπε, πραξικοπήματος που άνοιξε Κερκόπορτα στον εισβολέα που καραδοκούσε.
«Εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό και την πατριωτική ευγνωμοσύνη προς τους Κύπριους και Ελλαδίτες μαχητές της δημοκρατίας και της άνισης αναμέτρησης του 1974 απέναντι στην εισβολή. Αντιμετώπισαν πολύ υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις υπό το βάρος του αδελφοκτόνου εγκληματικού πραξικοπήματος. Τους θυμόμαστε με σεβασμό, εκτιμάμε διαχρονικά την προσφορά τους. Και βέβαια καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες της ντροπής και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισό αιώνα τουρκικού στρατού κατοχής στην Κύπρο», τόνισε ο υπουργός.
Πρόσθεσε δε ότι η σημερινή του επίσκεψη δίνει την ευκαιρία διεύρυνσης των στέρεων βάσεων πάνω στις οποίες είναι χτισμένες οι αμυντικές σχέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας.
«Το μήνυμα είναι πάντα σαφές, η σχέση μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, Ελλάδας και Κύπρου, με τον σεβασμό στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και την απόλυτη καταδίκη της χρήσης βίας ή της απειλής χρήσης βίας. Και θα ήθελα εδώ να πω ότι η Ελλάδα ουδόλως αδιαφορεί για απειλές κατά της Κύπρου από οπουδήποτε προέρχονται αυτές, είτε από κράτη είτε οργανώσεις τρομοκρατικές που διεκδικούν ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι με τη βοήθεια παράνομων πυραυλικών οπλοστασίων», ανέφερε.
Είπε επίσης πως από κοινού με τον κ. Πάλμα υπογράμμισαν την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών αμυντικών σχέσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και εντός άλλων σχημάτων, τριμερών, πολυμερών, όπου οι δύο χώρες συμμετέχουν, και συμμερίστηκαν την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει έναν ισχυρό αμυντικό βραχίονα ικανό να υπερασπίσει καταρχήν τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και ό,τι εκφράζει αυτός ο χώρος, τη δημοκρατία, την ελευθερία, το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αθήνα και Λευκωσία θέλουν εξάντληση κάθε δυνατότητας επανάληψης συνομιλιών
Πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του Κυπριακού, οι προοπτικές ανατροπής αυτού του τετελεσμένου που κρατάει μια ευρωπαϊκή χώρα μοιρασμένη στα δύο, με το 37% του εδάφους της υπό ξένη κατοχή, δεν φαίνεται να είναι ευοίωνες.
Η Τουρκία μετά το Κραν Μοντανά, αλλά και μετά την άτυπη πενταμερή της Γενεύης το 2021, έχει υιοθετήσει μια ανελαστική και σκληρή γραμμή που λέει θέλουμε λύση στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί, δηλαδή δύο κράτη και δύο λαοί.
Πιθανόν στη διαπραγμάτευση η Τουρκία – αν ξεκίναγε ποτέ διαπραγματεύσεις – να έκανε μια υποχώρηση και αντί για αυτή τη διχοτομική στάση να δεχόταν μια χαλαρή συνομοσπονδία, που όμως και αυτή είναι εκτός πλαισίου. Δεν πρόκειται για ένα δικοινοτικό πρόβλημα που θα μπορούσε να λυθεί εύκολα με ταξίδια, με διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Η Τουρκία έχει εντάξει το Κυπριακό στις γενικότερες στρατηγικές επιδιώξεις για την Ανατολική Μεσόγειο και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα.
Πάντως, Αθήνα και Λευκωσία θέλουν εξάντληση κάθε δυνατότητας επανάληψης συνομιλιών.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον ΓΓ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες. Έχει παραλάβει την έκθεσή της απεσταλμένης του, στις ΗΠΑ, της κ. Ολγκίν για τις προσπάθειές της να βρει κοινό έδαφος για μία πορεία προς τα εμπρός στην Κύπρο
Ο ίδιος θα αποφασίσει αν μπορεί να προχωρήσει και αν θα παρατείνει τη θητεία της κ. Ολγκίν μέχρι και το φθινόπωρο. Κι εκεί θα δούμε αν θα επιχειρήσει τον Σεπτέμβρη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να υπάρξει μια νέα τριμερής με τις δύο κοινότητες ή μια ευρύτερη συνάντηση. Αλλά, το μεγάλο εμπόδιο είναι ότι μπορεί να βρεθούν αλλαγές στη διαδικασία ή τη μεθοδολογία, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει, το οποίο είναι από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα φανεί μέχρι το Σεπτέμβριο γιατί πρέπει να μην υπάρξουν εντάσεις και προκλήσεις επί του πεδίου, οι οποίες θα δυσκόλευαν πάρα πολύ την κατάσταση.
Υπενθυμίζεται πως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος δεν ήταν ποτέ καλοί μήνες για το Κυπριακό και την Κύπρο.
Ανταπόκριση ΕΡΤNews – Λευκωσία: Κωστής Κωνσταντίνου
www.ertnews.gr