Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 03 Απριλίου 2024

Ι. Μπούγας στο Πρώτο: Πρακτικά η υιοθέτηση του όρου γυναικοκτονία στον ποινικό μας νόμο, δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα (audio)

Ι. Μπούγας στο Πρώτο: Πρακτικά η υιοθέτηση του όρου γυναικοκτονία στον ποινικό μας νόμο, δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα (audio) Ι. Μπούγας στο Πρώτο: Πρακτικά η υιοθέτηση του όρου γυναικοκτονία στον ποινικό μας νόμο, δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα (audio) Ι. Μπούγας στο Πρώτο: Πρακτικά η υιοθέτηση του όρου γυναικοκτονία στον ποινικό μας νόμο, δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα (audio)
Rate this item
(0 votes)

bougas

«Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως πρόκειται για ένα συγκλονιστικό περιστατικό. Μια νέα γυναίκα, η οποία προσέτρεξε στο αστυνομικό τμήμα για να μπορέσει να ζητήσει βοήθεια, δεν προστατεύτηκε. Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, ο μηχανισμός τον οποίο οφείλει να ενεργοποιεί η πολιτεία για να προστατεύει ανθρώπους που κατευθύνονται στην αστυνομία για να αναζητήσουν προστασία, δεν λειτούργησε. Εφόσον λοιπόν, δεν λειτούργησε αυτός ο μηχανισμός, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα στο οποίο οφείλουμε να αναζητήσουμε τα αίτια. Το αν υπάρχουν πρωτόκολλα, το αν έχουν εκπαιδευτεί οι αστυνομικοί είναι κάτι το οποίο θα βρεθεί στην πορεία. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο πολίτης εκ του αποτελέσματος δεν προστατεύτηκε. Επομένως, εδώ έχουμε μία αδυναμία της πολιτείας να προστατεύσει τον πολίτη (…). Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση, να μην μείνουμε μόνο στην επικοινωνιακή διαχείριση του πράγματος. Τα τρία βασικά είναι η υγεία, η ασφάλεια και η εκπαίδευση. Άρα λοιπόν, οφείλουμε αυτούς τους τρεις πυλώνες που εγγυώνται τη συνεχή συνοχή της κοινωνίας, να τους ενδυναμώσουμε. Και σε αυτό πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή μας, με πρώτο απ’ όλους όσοι έχουμε κυβερνητικούς θώκους» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Ιωάννης Μπούγας, Υφυπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος συνομίλησε με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Δεν βλέπω για ποιο λόγο θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση του όρου γυναικοκτονία»

Ερωτηθείς από το δημοσιογράφο για ποιο λόγο να μην καταθέσει η κυβέρνηση μια πρόταση νόμου που να υιοθετεί τον όρο γενοκτονία, ο κ. Μπούγας απάντησε το εξής «έχω δει όλα αυτά τα επιχειρήματα και τα υπέρ και τα κατά. Ποιος λόγος επιβάλλει το να δημιουργήσουμε ένα ιδιώνυμο αδίκημα; Διότι, περί αυτού πρόκειται στον Ποινικό μας Κώδικα. Ας πάμε λοιπόν στα πρακτικά ζητήματα. Θα τιμωρήσουμε αυστηρότερα την ανθρωποκτονία, εάν τη χαρακτηρίσουμε γενοκτονία; (…). Δεν έχουν περιοριστεί οι ανθρωποκτονίες, οι γενοκτονίες στην Κύπρο πρέπει να ξέρετε γιατί βλέποντας τα παραδείγματα πρέπει να δούμε και τα αποτελέσματα. Θέλω λοιπόν εγώ να σας πω πολύ ειλικρινά ότι αυτό θα είχε ενδεχομένως νόημα όταν με τον 46 19 τον νόμο (είναι ο ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ) εκεί λοιπόν, για πρώτη φορά στα ποινικά μας χρονικά διασπάστηκε ο κανόνας της τιμώρησης με ισόβια κάθειρξη της ανθρωποκτονίας και προβλέφθηκε από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση θα μπορούσε κανείς να πει ότι η γυναικοκτονία συνιστά επιβαρυντική περίπτωση και το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιβάλει ισόβια κάθειρξη, θα επέβαλε αυξημένη ποινή στο δράστη ανθρωποκτονίας. Σήμερα, όμως, μετά το 2021, που η Νέα Δημοκρατία επέβαλε πλέον αποκλειστικά την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, την ανθρωποκτονία, βλέπετε να έχει κάποιο νόημα; Διότι, επαναλαμβάνω, νόημα θα είχε αν μπορούσαμε ως ιδιώνυμο αδίκημα να τιμωρήσουμε αυστηρότερα τους φόνους γυναικών, της ανθρωποκτονίας σε βάρος γυναικών. Σήμερα εγώ πρακτικό αποτέλεσμα δεν βλέπω. Και το ποινικό δίκαιο, ξέρετε, δεν είναι το δίκαιο των συμβολισμών».

«Είμαστε στο ταβάνι-Πρακτικά η υιοθέτηση του όρου γυναικοκτονία στον ποινικό μας νόμο, στον πρακτικό Κώδικα δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα» σημείωσε έπειτα ο κ. Ιωάννης Μπούγας στο δημοσιογράφο, συμπληρώνοντας «αυτό δεν μπορεί να γίνεται στο επίπεδο του ποινικού κώδικα. Αυτό χρειάζεται μια πολύ σοβαρή προετοιμασία σε επίπεδο πρόληψης και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ποινικές διατάξεις και πρόσφατα τις διατάξεις του νόμου για ενδοοικογενειακή βία. Αν δει κανείς εκεί, έχουμε μείνει στα εγκλήματα τα οποία τελούνται σε βάρος ευάλωτων προσώπων, όπως είναι κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά, έχουμε δώσει τη δυνατότητα να απευθύνονται τα θύματα σε δομές. Ο εισαγγελέας εκεί έχει έναν καθοριστικό ρόλο και βεβαίως έχουν αυξηθεί οι ποινές για τους δράστες εγκλημάτων. Επομένως, είμαστε στο ταβάνι και πρακτικά μια τέτοια εξέλιξη υιοθέτησης του όρου γυναικοκτονία στον ποινικό μας νόμο, στον πρακτικό μας Κώδικα, δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα».

«Η ανθρωποκτονία,  το άρθρο 2 99 μας καλύπτει» υπογράμμισε στο τέλος της συνομιλίας του με το Θάνο Σιαφάκα, λέγοντας πως «κατά τη δική μου άποψη και την εκτίμηση της κυβέρνησης, το 2 99 καλύπτει και με βάση την περιγραφή της αντικειμενικής υπόστασης των εγκλημάτων-για την υποκειμενική υπόσταση, το δόλο δεν το συζητούμε-αλλά και το όριο ποινής που είναι αποκλειστικά η τιμώρηση με ισόβια κάθειρξη».

www.ertnews.gr

Read 16 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us