Τετάρτη, 08 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 04 Απριλίου 2023

Γ. Κατρούγκαλος στο Πρώτο: Όταν ήμασταν κυβέρνηση γκρεμίσαμε τον φράχτη; (audio)

Γ. Κατρούγκαλος στο Πρώτο: Όταν ήμασταν κυβέρνηση γκρεμίσαμε τον φράχτη; (audio) Γ. Κατρούγκαλος στο Πρώτο: Όταν ήμασταν κυβέρνηση γκρεμίσαμε τον φράχτη; (audio) Γ. Κατρούγκαλος στο Πρώτο: Όταν ήμασταν κυβέρνηση γκρεμίσαμε τον φράχτη; (audio)
Rate this item
(0 votes)

katrougalos4

Ερωτηθείς, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, όσο αφορά στο ζήτημα του φράχτη στον Έβρο και εάν θα τον διατηρήσει, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε «όταν ήμασταν κυβέρνηση γκρεμίσαμε τον φράχτη;»

Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο κ. Κατρούγκαλος παρέπεμψε σε δήλωση του κ. Δένδια το 2018 «πριν μεσολαβήσουν τα ζητήματα της εργαλειοποίησης, είχε πει ότι δεν πιστεύω στους φράχτες, τελείωσε επί της εποχής μου γιατί είχε ξεκινήσει αλλά δεν πιστεύω τους φράχτες γιατί με τους φράχτες δεν λύνεται το πρόβλημα».
«Το λέω κυρίως γιατί άκουσα και από τον κ. Μητσοτάκη φρασεολογία, να μιλάει για εθνική εξαίρεση και σε συνομιλία που είχα με συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να αποκαλούν αντεθνική επιλογή αυτή την πολιτική επιλογή. Αντιλαμβάνεστε πόσο επικίνδυνο είναι κάτι τέτοιο. Σε θέματα όπως της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ενωμένο εθνικό μέτωπο. Όταν κάποιος και μάλιστα δεν είναι κάποιος, είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, αμφισβητεί έμμεσα τον πατριωτισμό των πολιτικών του αντιπάλων στην πραγματικότητα δεν προσφέρει υπηρεσία στην πατρίδα. Πουλάει πατρίδα» συμπλήρωσε.

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν πως η περιοδεία του κ. Μητσοτάκη στον Έβρο έγινε για να “χαϊδέψει” το ακροδεξιό ακροατήριο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε «είπα ότι όποιος χρησιμοποιεί ορολογία που αμφισβητεί τον πατριωτισμό των αντιπάλων του δεν προσφέρει υπηρεσία στην πατρίδα. Πουλάει πατρίδα».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει διχογνωμία στον ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη. «Έχω την εντύπωση μάλιστα ότι το θέμα έχει εξαντληθεί. Το συζητάγαμε και το 2020, όταν είχαμε την εργαλειοποίηση, την προσπάθεια να μας στείλουν εκατοντάδες ανθρώπους απελπισμένους να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορά μας. Είχαμε πει λοιπόν από κείνη την χρονική στιγμή ότι ο φράχτης δεν είναι μια απάντηση για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ούτε καν στο επίπεδο των αστυνομικών μέτρων. Προφανώς όμως όταν έχουμε μια προσπάθεια σαν αυτή που εκτυλίχθηκε τότε, δηλαδή ουσιαστικά να αμφισβητήσουν τα σύνορά μας, δεν ήταν μια προσπάθεια άμεσα σχετική με το πώς θα αντιμετωπίσεις τις προσφυγικές μεταναστευτικές ροές ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, εκεί πράγματι ο φράχτης είχε χρησιμότητα. Επανήλθα σε δήλωσή μου πρόσφατα και είπα ότι η χρησιμότητα αυτή είναι στα χερσαία σύνορα που έχουμε. Εννοώ ότι τα σύνορά μας με την Τουρκία ορίζονται κυρίως από τον Έβρο» εξήγησε ο πρώην υπουργός.

Η διαφορά, συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι ότι όπου είναι ποτάμια σύνορα ο φράχτης όχι απλώς δεν είναι χρήσιμος αλλά μπορεί δυνάμει να γίνει επικίνδυνος. Πιο αναλυτικά, σημείωσε «προφανώς ο φράχτης θα’ ναι από τη μεριά της όχθης. Όχι απλώς χαρίζουμε τον Έβρο όλο στην τουρκική πλευρά με αυτόν τον τρόπο, αλλά η επέκτασή του στα ποτάμια σύνορα μπορεί να είναι επικίνδυνη, αν προσπαθήσει ξανά η Τουρκία να εργαλειποιήσει το μεταναστευτικό», γιατί αν δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του να τεθούν πρόσφυγες επί ελληνικού εδάφους, εκεί που βρίσκονται νησίδες στον Έβρο εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, θα είναι έξω από το φράχτη αλλά θα παραμένουν σε ελληνικό έδαφος.

«Από την άλλη μεριά, η συζήτηση που στρέφεται αποκλειστικά στο φράχτη ουσιαστικά σημαίνει ότι χάνουμε από την προσοχή μας τη βασική προσπάθεια που θα έπρεπε να κάνουμε στο προσφυγικό μεταναστευτικό, να αλλάξει το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο. Γιατί αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που έχουμε όλες οι χώρες, που είναι χώρες εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς, η Ιταλία, η Ισπανία είναι ότι σηκώνουμε όλα τα βάρη της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού στην Ευρώπη πρέπει να διαλέξουμε και με ποιο τρόπο θα το λύσουμε και με ποιους συμμάχους, ανέφερε ο ίδιος. «Αν θέλουμε να θέσουμε επί τάπητος το ζήτημα της αναθεώρησης του Δουβλίνου I και II, του νομοθετικού πλαισίου δηλαδή που διέπει αυτή τη στιγμή το μεταναστευτικό προσφυγικό και ρίχνει όλα τα βάρη στις χώρες εισόδου, θα πρέπει να συνεργαστούμε και να το προωθήσουμε με χώρες όπως είναι η Γαλλία που το υποστηρίζει, η Γερμανία σε μεγάλο βαθμό. Αν από την άλλη μεριά θελήσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα κυρίως ως αστυνομικό θέμα, οι σύμμαχοί μας θα είναι οι χώρες του Βίσεγκραντ, οι πρώτες που ξεκίνησαν αυτή την ιστορία, οι χώρες που έχουν ακροδεξιά κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο πρώην υπουργός σημείωσε πως δύο θέματα έχουν αλλάξει σε ψυχολογικό επίπεδο την ατζέντα. Το ένα είναι ότι το βασικό μέλημα της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας είναι η ανοικοδόμηση της χώρας και να ξεπεράσουν τις πληγές των σεισμών. «Το δεύτερο και να μην το υποτιμάμε είναι ότι έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τον τουρκικό λαό η αλληλεγγύη που δείξαμε και ως λαός και ως κράτος» προσέθεσε.

Στο ερώτημα εάν τελικά αποδίδεται η εξέλιξη επί τα βελτίω των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας από την διπλωματία των σεισμών, ο κ. Κατρούγκαλος, σημείωσε ότι είχε αποδώσει και το 1999 και για πολύ χρόνο, για τον λόγο ότι τότε συνδυαζόταν με μια πολιτική πρόταση, με μια στρατηγική που ήταν το Ελσίνκι.

«Το Ελσίνκι ήταν μια ενεργητική πολιτική προσπάθειας να πεισθεί η Τουρκία όχι απλώς στο επίπεδο το διμερές αλλά στο επίπεδο το ευρωτουρκικό να πάει στη Χάγη. Είχε σκιές. Δεν είχε προσδιορισθεί σαφέστατα ότι θα πάμε για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες. Υπήρχε μια αναφορά σε συνοριακές διαφορές που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία για να θέσει θέματα γκρίζων ζωνών. Ως πολιτική όμως ήταν σωστή, γιατί ήταν ενεργητική. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αντίστοιχη πολιτική. Άρα η πρόβλεψή μου είναι ότι εάν δεν έχουμε μια αντίστοιχη στρατηγική, ένα Ελσίνκι Plus, γρήγορα θα υποτροπιάσει η τουρκική πλευρά για τον απλό λόγο ότι δεν έχει ξεπεράσει την αναθεωρητική στρατηγική. Είναι παράθυρο ευκαιρίας, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα εξελιχθεί σε κάτι οπωσδήποτε θετικό» είπε καταλήγοντας ο κ. Κατρούγκαλος.

www.ertnews.gr

Read 72 times

About Us

Thessaloniki Day & Night

Διασκέδαση Χωρίς Όρια

info(@)thessaloniki-dayandnight.gr

Connect With Us