Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020
Ειδήσεις 27 Φεβρουαρίου 2020

Σήμερα η ψήφιση του ασφαλιστικού ν/σ-Κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ (video)

Rate this item
(0 votes)

Σήμερα η ψήφιση του ασφαλιστικού ν/σ-Κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ (video)

Τελευταία ημέρα σήμερα της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)». Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή την ψήφιση του ασφαλιστικού η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει για τις 6 το απόγευμα συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Βουλής, ενώ στις 6:30 το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος υπογράμμισε ότι το κόστος του νέου ασφαλιστικού συστήματος κινείται εντός του δημοσιονομικού πλαισίου της χώρας. Τόνισε δε, ότι το νέο σύστημα είναι πιο δίκαιο και θα ενισχύσει την απασχόληση και την παραγωγικότητα ενώ καλλιεργεί και την ασφαλιστική συνείδηση.

Α. Τσίπρας: Διαψεύδετε τις ελπίδες των συνταξιούχων και των εργαζομένων

«Νομοθετείτε μνημόνια μετά το τέλος των μνημονίων» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και επισήμανε «η πολιτική σας είναι ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού. Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και το χτύπημα κατά των συλλογικών συμβάσεων είναι στρατηγικό σας σχέδιο». Και με το σημερινό νομοσχέδιο ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «διαψεύδετε τις ελπίδες των συνταξιούχων και των εργαζομένων» και εγκαλώντας την κυβέρνηση για τη 13η σύνταξη είπε «την καταργείτε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν υπήρξε ποτέ, μας λέτε» και πρόσθεσε: «Στην αναλογιστική μελέτη που κατέθεσε ο κ. Βρούτσης, προβλέπεται ότι η μέση ετήσια σύνταξη, μετά την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, θα είναι μειωμένη σε σχέση με το ισχύον σύστημα. Και θα είναι μειωμένη για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Θα είναι μειωμένη για κάθε χρόνο μέχρι το 2040. Κι αυτό προκύπτει από τα δικά σας στοιχεία».

(EUROKINISSI)

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για παραπλάνηση των συνταξιούχων, σημειώνοντας: «Αυτοί που θα δουν μια μικρή αύξηση είναι μονάχα 70.000 περίπου από τα 2,5 εκατ. συνταξιούχων, αλλά και αυτή την αύξηση τους την έχετε πάρει εν μέρει από την άλλη τσέπη με την κατάργηση της 13ης σύνταξης». «Κάνατε όλον αυτό το χαμό, βγήκατε καμια πενηνταριά φορές στις πρωινές εκπομπές να δημιουργήσετε εικόνα εφορίας στο σύνολο των συνταξιούχων, για να δώσετε τελικά αυξήσεις μονάχα στους λίγους που βγαίνουν στη σύνταξη με μέσο μισθό 3.500 ευρώ. Γι’ αυτούς νομοθετείτε σήμερα» επισήμανε και πρόσθεσε «συνολικά 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν μια ολόκληρη σύνταξη να κάνει φτερά και 1,7 εκατομμύρια θα δουν την αναλογική σύνταξη που τους είχαμε δώσει να εξαφανίζεται».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε «για πρώτη φορά στην νεότερη ελληνική ιστορία, υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς τη πίεση καμίας τρόικα, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κίνδυνο, κόβετε συντάξεις. Κόβετε συντάξεις χωρίς μνημόνια, αλλά από ιδεολογία.

Φ. Γεννηματά: Δώστε τη 13η σύνταξη

Παρά την προσπάθεια των παπαγάλων της κυβέρνησης να εξωραΐσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πρόκειται για κοροϊδία του συνταξιούχων, τόνισε η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας την βαθιά συντηρητική πολιτική της ΝΔ, αλλά και το γεγονός ότι ο νέος νόμος δεν άρει τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου.

(EUROKINISSI)

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε από την κυβέρνηση και τα κόμματα να κάνουν δεκτή την πρόταση νόμου του κινήματος που περιλαμβάνει και την καθιέρωση της 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους και με αφορμή την κατάσταση στον ΕΦΚΑ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού προκειμένου να χορηγηθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις. Κανονικότητα σημαίνει αποτελεσματικότητα, επισήμανε.

Δ. Κουτσούμπας: Στόχος η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος

Παρά την προπαγάνδα των ΜΜΕ ο νέος ασφαλιστικός νόμος δεν γκρεμίζει το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά τον εδραιώνει και τον νομιμοποιεί τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή, σημειώνοντας ότι με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ ο πυρήνας και η αρχιτεκτονική του νόμου Κατρούγκαλου παραμένουν συνταγματικές.

(EUROKINISSI)

Κατά τον κ. Κουτσούμπα στόχος όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος με βάση το μοντέλο της χιλιανής χούντας και περιέγραψε τη σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως «τελειωτικό χτύπημα», σημειώνοντας ότι στο νέο ασφαλιστικό θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν, γεγονός που εξηγεί και το ότι έχουν πυκνώσει τελευταία οι παρεμβάσεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εργασίας αναρωτήθηκε ποιός νέος εργαζόμενος που έπιασε δουλειά στα χρόνια της κρίσης θα καταφέρει να έχει 40 έτη εργασίας για να πάρει σύνταξη, εκφράζοντας τέλος την αμφιβολία του για την καταβολή εφάπαξ και συντάξεων μελλοντικά.

Κ. Βελόπουλος: Ολίγον κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κυριάκος Βελόπουλος έκανε λόγο «για ολίγον κατηργημένο νόμο Κατρούγκαλου» και σημείωσε ο νέος ασφαλιστικός νόμος δεν κάνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. «Περιμένετε να πεθάνουν οι Έλληνες για να γίνει βιώσιμο το νέο ασφαλιστικό σύστημα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε πως το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

(EUROKINISSI)

Κατάθεση δύο τροπολογιών από το ΜέΡΑ25 για τις συντάξεις των ομογενών

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 κατέθεσε δύο τροπολογίες για την αποκατάσταση των συντάξεων των ομογενών που υπέστησαν «βάρβαρες μνημονιακές περικοπές». Πρώτον όσον αφορά την εθνική σύνταξη και την 40ετία που προβλέπει το νομοσχέδιο του κ. Βρούτση που ψηφίζεται σήμερα και δεύτερον όσον αφορά τις συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων που ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πλήρη σύνταξη στην 35ετία. Όπως αναφέρει το ΜέΡΑ25, και οι δύο αυτές προβλέψεις παραβλέπουν το γεγονός ότι η μεγάλη μερίδα των ομογενών που προέρχονται είτε από την Βόρεια Ήπειρο, είτε από τον Πόντο εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη χώρα μετά το 1990 και το άνοιγμα των συνόρων και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, αλλά και άλλες κατηγορίες ομογενών μένουν επίσης εντελώς «ξεκρέμαστες».

Σχετική είδηση: Συνεχίζεται στην Ολομέλεια η συζήτηση του ν/σ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τον e-ΕΦΚΑ

www.ert.gr

Read 7 times